Inrikesminister Anders ygeman (S). Foto: TT

Ministern i krismöte efter dåden i Malmö: ”Situationen är oacceptabel”

Uppdaterad
Publicerad

Inrikesminister Anders Ygeman (S) har i dag beviljat polisen de resurser man efterfrågat i ett nu akut läge med sprängdåden i Malmö. Men efter ett krismöte säger han att det också krävs långsiktigt preventivt arbete för att komma till rätta med problemen.

Anders Ygeman och Malmös kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) har i dag haft telefonkrismöte med anledning av sprängdåden.

– Det är fullständigt oacceptabelt. Här är ett par gärningsmän som utsätter Malmöbor för fara. Det är väldigt allvarligt, polisen måste klara upp det nu. Polisregion Syd har begärt mer resurser, säger Stjernfeldt Jammeh till SVT och hon får medhåll av Anders Ygeman:

– Det är naturligtvis en oacceptabel situation och vi måste göra vad vi kan för att bryta den utveckling vi ser i Malmö, säger Ygeman till SVT och fortsätter.

– Polisen region syd har begärt att få utökade resurser från den nationella operativa avdelningen. Jag har också kollat så att de fått mer resurser. Det är vad vi kan göra i det korta perspektivet. I det långa så måste vi minska tillgängligheten på vapen och sprängämnen.

”Vi måste gripa gärningsmännen”

Vad är det för resurser ni tillför?

– Främst handlar det om analysresurser.

Är det tillräckligt?

– Det får verkligheten utvisa. Vi måste bromsa utvecklingen, vi måste gripa gärningsmännen. Det är det som är facit för om insatserna är tillräckliga eller inte.

”Problemen har utvecklats över tid”

Hur tror du att det här har uppstått?

– Det finns nog flera förklaringar, det är sannolikt mer än en händelse. Men självklart så har de senare 10-15 årens utveckling – med växande klyftor, stigande arbetslöshet och sjunkande skolresultat – spelat med i bilden. Vi har också alldeles för hög tillgänglighet på illegala vapen och sprängämnen i kriminellas händer. Vi måste göra allt för att minska den tillgången.

Varför tror du att det här händer just i Malmö?

– Jag tror tyvärr inte att det här är isolerat till Malmö. Vi har också sett en liknande utveckling i Göteborg och i andra delar av landet. Men vi har också lyckats bryta utvecklingen i andra delar av landet, exempelvis i Södertälje, genom framgångsrika polisinsatser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.