Här pressas Anders Ygeman av Aktuellts Anders Holmberg om situationen i utsatta områden. Foto: SVT

Anders Ygeman: ”Vi ser faktiskt resultat”

Uppdaterad
Publicerad

Andelen områden som klassas som särskilt utsatta ökar, visade en rapport som kom i dag. När ansvarig minister Anders Ygeman pressades om dessa områden i Aktuellt slog han ifrån sig stora delar av kritiken. Utvecklingen är på väg åt rätt håll menar inrikesministern.

– Delvis är det en effekt av att polisen har en bättre bild nu. Alby var ju förut utpekat som norra Botkyrka, nu är det Alby och Fittja som är utpekade. Så två områden istället för ett område. Så lite är det en matematisk fråga. Men det beror också på att vi har blivit duktigare på att identifiera de här områden, säger Anders Ygeman.

LÄS MER: Fler och fler problemområden där polis motarbetas

Beror på matematik

Att områdena har blivit fler beror alltså delvis på matematik och bättre identifikation, enligt inrikesministern. Han påpekade också att resultaten som presenterats inte var helt nattsvarta. 

– Det finns områden som har blivit sämre, men det finns också områden som blivit bättre, sa Ygeman och nämnde Biskopsgården i Göteborg som exempel.

LÄS MER: Svårt att rekrytera poliser till utsatta förorter

Arbetslöshet och trångboddhet

De särskilt utsatta områdena präglas av mycket hög arbetslöshet och trångboddhet. 40 procent av eleverna klarar heller inte grundskolan. Ygeman erkände att det i vissa områden blivit sämre och att man gjort för lite från regeringens håll. Men han säger att det nu satsat för fullt.

LÄS MER: De flesta särskilt utsatta områden saknar polisstation

– Vi har inte heller gjort tillräckligt för att vända den här situationen. Det har jag gett uttryck för förut. Nu satsar vi stora resurser på skolor i de mest utsatta områdena. Arbetslösheten sjunker på en del av de här områdena faktiskt, vi har den lägsta ungdomsarbetslösheten på 13 år, sa Ygeman.

Tidigare satsningar för kortsiktiga

På fråga om det verkligen räcker svarade ministern att de satsningar som gjorts tidigare varit för kortsiktiga. 

– Nu har vi en helt annan typ av insatser där vi jobbar långsiktigt för att vända utvecklingen i de här områden och där vi faktiskt ser resultat. I en del områden ökar tryggheten, i en del områden så sjunker arbetslösheten, de flesta till och med tror jag, och skolresultaten börjar vända i de här områdena.

– Du kan inte lösa sociala problem med batonger, de måste vi lösa med investeringar i de här områdena, avslutade Ygeman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.