Foto: TT & Andreas Holm

Ygeman vill inte inte se lagändring kring fyrverkerier

Uppdaterad
Publicerad

Nyårshelgen var kaosartad på många håll, med raketattacker, ansiktsskador, nedbrunna skolor och vettskrämda djur.

Från Möllevångstorget i Malmö spreds dramatiska bilder där fler nyårsraketer ser ut att riktas mer mot människor än mot himlen – vilket väckt frågan om ett totalförbud mot fyrverkerier, men inrikesminister Anders Ygeman (S) anser inte att lagen behöver skärpas.

”Jag utgår från att polis och kommuner agerar med de lagliga möjligheter som finns”, skriver inrikesministern i ett mejl till SVT Nyheter.

Ett uppmärksammat videoklipp från Möllevångstorget i Malmö har väckt debatten om en hårdare lagstiftning kring försäljning av fyrverkerier. I filmsekvensen ses hur en mängd fyrverkeripjäser riktas mer eller mindre horisontellt snarare än vertikalt upp i luften, i många fall rakt mot människor på plats.

Emma Cronberg, polisernas nationella huvudskyddsombud, menar att händelsen från Möllevångstorget är långt ifrån unikt. Hon beskriver det som en otäck utveckling, för några år sedan förekom det inte alls.

– Det är fruktansvärt. Jag är oroad över varför man gör såhär mot samhället. När vi brukar våld mot polis, mot räddningstjänst, mot medborgare då brukar vi våld mot oss själva. Jag ser det som det självskadebeteende som pågår nu, säger hon till SVT Nyheter.

”Stoppa försäljningen”

Händelsen har fått många att reagera och kräva ett stopp eller hårdare lagstiftning kring avfyrandet av nyårsraketer. Bland annat har Per Johansson, initiativtagare till ett upprop på sociala medier, skrivit på SVT Opinion:

”Stoppa den i dag tillåtna försäljningen av fyrverkerier och pyroteknik till privatpersoner. Fyrverkerier ska skötas av stat, kommun, föreningar eller klubbar. Dessa kan anordna fyrverkerier, med fastställda start och stopptider på särskilt utvalda platser.”

Skola brann ner i Växjö

Samtidigt har Bo Frank, före detta kommunordförande i Växjö, rutit till med anledning av vårdslös pyroteknik i orten under såväl Valborgs- som nyårsfirande.

I kommunen brann en skola under nyårsdagen. Fem tonåringar misstänks ha orsakat branden genom att ha tänt smällare på skolans tak.

Kommuner får inte införa förbud

Enligt Bo Frank har Växjö kommun tidigare drivit igenom ett förbud mot fyrverkerier inom stadsgränserna, men beslutet upphävdes efter överklagan. Förvaltningsrättens beslut innebar att kommuner inte inom lagens ram har makt att besluta om lokala förbud, då dessa innebär en orimlig inskränkning i den enskildes frihet.

– Väldigt många medborgare tycker att fyrverkerierna ställer till en massa skada och vill ha ett förbud. Men för att det ska gå att besluta om det i den kommunala ordningsstadgan måste det till en lagändring från riksdagen, säger Bo Frank (M) till SVT Nyheter.

Inte unikt

Raketfirandet i Malmö är inte unikt. Enbart i region väst kom ett femtiotal rapporter från polisen om händelser där ungdomar har skjutit raketer mot polis och räddningstjänst under utryckning, mot bostäder och kollektivtrafik.

Bland annat tände ett ungdomsgäng fyrverkerier ombord på en buss i Göteborg och i Borås blev en fyraårig flicka beskjuten av fyrverkerier.

I Gävle fick polisen flera larm om allvarliga händelser med fyrverkerier under nyårshelgen. Bland annat avfyrades en raket i en butik.

Polisen i Malmö menar att man hade gott om resurser under nyårsnatten, ändå var det ingen som greps för framkallande av fara för annan.

– Det är oerhört mycket folk, det smälls oerhört mycket. Vi själva blir också måltavlor med våra bilar och uniformer, säger polisen Mathias Nilsson, som konstaterar att han hört många Malmöbor säga att raketskjutandet borde förbjudas helt och hållet.

Ygeman nöjd med nuvarande lagstiftning

Men enligt ansvarig minister Anders Ygeman (S) är en sådan lagändring inte är aktuell i nuläget.

Ygeman vill inte kommentera händelserna som utspelar sig på Möllevångstorget. I ett mejl till SVT Nyheter skriver inrikesministern angående kraven på ett raketförbud:

”Det finns möjligheter att inom ramen för gällande lagstiftning begränsa och ingripa när användandet av pyroteknik innebär en risk att skada andra. Jag utgår från att polis och kommuner agerar med de lagliga möjligheter som finns.”

Malmös polischef: Lättare agera i efterhand

Polischefen i Malmö, Stefan Sinteus, håller med om att dagens lagstiftning är fullgod, men medger att det är svårt att ingripa på plats, men man att man nu i efterhand hoppas kunna lagföra personer som på filmupptagningar syns vilja åsamka skada.

– Om man ska göra ett ingripande mot en person som står med en brinnande fyrverkerilåda och skjuter raketer krävs det en hel del av personalen, och då riktar man samtidigt blickarna mot en plats och risken att man får fler raketer riktade mot sig blir överhängande. Vi måste beakta skyddsbehovet för den personal som jobbar på torget också, säger Stefan Sinteus i kvällens Aktuellt.

– När det gäller händelser som den på nyårafton är det lättare att göra det i efterhand, och det behöver inte alls försvåra bevisningen.

–Däremot, inför nästa nyår, finns det anledning att fundera om vi ska arbeta på ett annorlunda sätt på det här torget. Traditionellt har det varit flera år med mycket folk och fyrverkerier, men kanske inte lika fullt så allvarligt som just detta nyår.

Oklart hur förbud påverkar

Växjöpolitikern Bo Frank menar också att det är oklart huruvida ett totalförbud för fyrverkerier skulle förhindra liknande händelsen i framtiden ”eftersom de som inte respekterar lag och ordning nog fortsätter ändå”.

– Det går bara att spekulera om vilka effekter ett fyrverkeristopp hade kunnat ge på årets nyårsfirande, men sannolikt hade vi haft något färre raketer i alla fall, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.