Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Utdelandet av portföljer är ett komplicerat spel, säger statsvetaren Ludvig Norman. Foto: TT/Stockholms universitet

Statsvetare: Högst möjligt att Sverige får en tung portfölj

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) nomineras till ny svensk EU-kommissionär, avslöjade regeringen på torsdagen. Hon hoppas själv få ett viktigt ansvarsområde, eller portfölj, vilket är högst möjligt, säger statsvetaren Ludvig Norman till SVT.
– Sverige är ett litet land men åtnjuter högt förtroende inom EU.

Ylva Johansson säger att hon hoppas på en tung roll i när den nya EU-kommissionen sätts ihop.

– Jag har bytt sakområde flera gånger under mitt politiska arbete, och jag är beredd att göra det igen. Men för Sveriges del är det viktigt att vi får en portfölj som är tung och där man har stort inflytande under den kommande mandatperioden, säger Ylva Johansson.

Ludvig Norman är biträdande lektor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, med inriktning på EU:s politik och institutioner. Han säger att det är svårt att säga vilka poster som är aktuella, eftersom det fortfarande finns medlemsländer som inte avslöjat sina nomineringar.

– Det är ett komplicerat spel med många hänsynstaganden där både vilket medlemsland man tillhör, och politisk färg spelar in.

Ses ofta som ”bäst i klassen”

Men att den avgående kommissionären Cecilia Malmström (L) har ansvarat för handel, ett viktigt område, är ett tecken på Sveriges status inom unionen, menar Ludvig Norman.

– Det är ett kvitto på att Sverige är ett litet land men ändå åtnjuter högt förtroende inom EU. Man är dels tydlig med att upprätthålla EU:s grundläggande värden. Även om man är motsträvig i vissa frågor är man lojal med det europeiska projektet. Dels ses man ofta som ”bäst i klassen” när det gäller att implementera EU:s lagstiftning, säger Ludvig Norman till SVT.

Cecilia Malmström har sagt att Sverige borde söka viktiga ansvarsområden som inre marknad, migration eller klimat. Att Malmström uttrycker sig så kan vara en fingervisning, säger Ludvig Norman.

– Hon skulle inte säga det om hon inte ansåg det som troligt att Sverige kan få en hyfsat tung post.

Migrationen är en känslig fråga

Om Ylva Johansson söker migration som sitt område kan dock väcka ont blod hos länder i Östeuropa och kring Medelhavet med tanke på Sveriges liberala profil i frågan.

– Det kan anses kontroversiellt att ge Sverige den posten. Sverige befinner sig geografiskt ganska långt ifrån händelsernas centrum. Vi känner inte alltid av de direkta konsekvenserna även om vi tagit emot många migranter tidigare, säger Ludvig Norman.

Att Ylva Johansson får klimatportföljen är däremot inte osannolikt, tror Ludvig Norman.

– Det är en viktig post där Sverige har ett förhållandevis gott renommé, så det skulle inte heller vara omöjligt att tänka sig.

Är det sannolikt att hon som arbetsmarknadsminister kommer att få jobba med just arbetsmarknad?

– Det är svårt att uttala sig om, men matchningskompetensen kan finnas med på ett hörn. Hon skulle få en flygande start jämfört med om hon jobbade men en helt ny portfölj, säger Ludvig Norman.

Inte fritt fram för von der Leyen

Kommissionens tillträdande ordförande Ursula von der Leyen kan ha mindre svängrum än sina företrädare när hon ska sätta ihop en ny kommission. Hon röstades igenom med knapp majoritet och parlamentet är mer splittrat än tidigare efter vårens EU-val. Von der Leyen måste därför tänka på om EU-parlamentet kommer att tolerera förslagen till nya kommissionärer, säger Ludvig Norman.

– Det är inte självklart att hon kan dela ut portföljer och få igenom det utan problem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer