Programledare Anders Holmberg, Jimmie Åkesson (SD), Ylva Johansson (S), Elisabeth Svantesson (M). Foto: SVT

Ylva Johansson (S): ”Det går bra för Sverige”

Uppdaterad
Publicerad
Företrädare för Sveriges tre största Riksdagspartier debatterar om integrationspolitiken. – Det är viktigt att anpassa sig till den svenska arbetsmarknaden, säger Elisabeth Svantesson (M), arbetsmarknadspolitisk talesperson.

Avfolkningsbygden Lessebo har Sveriges högsta arbetslöshet, samtidigt som det är där väldigt många nyanlända hamnar. Utgör detta en möjlighet eller en belastning för Lessebo? Om detta debatterade Ylva Johansson (S), arbetsmarknadsminister, Elisabeth Svantesson (M), och Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson.

”Staten måste kliva fram”

Ylva Johansson inledde med att framföra regeringens hållning i frågan: Nämligen att det just nu går väldigt bra för Sverige, och att landet därför ska satsa och investera och ge stöd till platser som Lessebo för att bedriva en så bra integrationspolitik som möjligt.

– Lessebo ska inte lämnas ensamma. Staten måste kliva fram och hjälpa till. En viktig sak handlar om att fördela på ett rättvisare sätt över landet. Tidigare tog Lessebo emot 25 gånger fler nyanlända än, till exempel, Ekerö. Nu har vi en lag på plats som fördelar mer rättvist mellan kommunerna, säger hon och fortsätter:

– Det går ju bra för Sverige, och då ska vi använda de pengarna för att investera så att vi också kan satsa på skolan och på välfärden och ge stöd till kommuner som Lessebo och många andra. Och förstås utbildning- och arbetsmarknadspolitik. Så vi har naturligtvis en stor utmaning, men den är absolut möjlig att klara.

”Man måste anpassa sig”

Elisabeth Svantesson lade större tyngd vid individen, och menade att staten måste ställa högre krav på människor.

– Man måste anpassa sig till Sveriges arbetsmarknad. Det är uppenbart att Sverige haft en omhändertagande integrationspolitik på grund av någon slags snällhet, men det har ju lett helt fel. I dag har vi områden i Sverige där 50 procent av invånarna inte jobbar, och det beror på att vi inte ställt tydliga krav. Kvinnor har stannat hemma och inte lärt sig svenska, säger hon.

”Förstärker negativa strukturer”

Jimmie Åkesson kritiserade både Johansson och Svantesson och menade att asylinvandringen är en ”enorm belastning” för Sverige.

– Det talas om att asylinvandringen ska rädda landsbygden men istället förstärker det negativa strukturer som leder till arbetslöshet och avfolkning. På kort sikt får ju kommuner betalt för att ta emot nyanlända, men på lång sikt kommer bidragen ta slut och då ska någon annan betala för skola och omsorg, säger han.

Elisabeth Svantesson tog även tillfälle att kritisera SD:s partiledare för att agera ”recensent” i debatter, utan att komma med konkreta förslag.

– Jimmie gör som han alltid gjort – ställer sig vid sidan, han vill till och med inte komma till studion. Han kan inte bara recensera utan måste också aktivt ta ansvar, säger Svantesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Agenda

Mer i ämnet