Foto: TT

Donald Trumps förklaring: ”Refererade till tv-inslag om Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Vita Huset och Donald Trump utvecklar nu vad man menar att presidenten syftade på när han nämnde Sverige i sitt tal i Florida på lördagskvällen, svensk tid. På Twitter bekräftar Trump det som spekulationerna kom att handla om kort efter talet – nämligen att det som ”hände i Sverige i går kväll” var en referens till ett inslag om Sverige i konservativa tv-kanalen Fox News. Svenska ambassaden svarade Trump i natt – också de på Twitter.

Det var natten mot söndagen som Donald Trump höll ett tal i Florida, där han nämnde Sverige i samband med ett resonemang om säkerhetspolitik.

”Ni såg vad som hände i Sverige i går kväll”, sade Trump – utan att förklara vilken händelse han pratade om.

Vita huset förklarar sig

Sent på söndagskvällen gick Vita huset ut med en förklaring till vad Donald Trump menade med Sverige-segmentet i sitt tal i Florida. Presidentens biträdande pressekreterare Sarah Sanders tonade ned uttalandet:

– Han talade om ökande brottslighet och händelser i närtid i allmänna ordalag och syftade inte på en specifik händelse, sade hon till journalister i Vita huset, enligt Reuters.

Kort därefter skrev Donald Trump själv om saken på Twitter.

Foto: Skärmdump / Twitter

– Mitt uttalande om vad som händer i Sverige var en referens till ett tv-inslag på Fox News som handlade om invandring och Sverige.

Ambassadens svar: Ser fram emot att informera Trump

Den svenska ambassaden i Washington reagerade under natten på det som Donald Trump angett som förklaring till varför han sade som han gjorde om Sverige.

”Vi ser fram emot att informera den amerikanska regeringen om svensk invandrings- och integrationspolitik”, twittrar Sveriges ambassad.

Svenska ambassadens svar i natt. Foto: Skärmdump

Bekräftar Fox-referens

Kort efter lördagkvällens tal började spekulationerna om att det var just Fox-inslaget som Trump refererat till. Filmaren Ami Horowitz intervjuas där om en dokumentärfilm han gjort där han för fram tesen om att Sverige döljer problem som invandring fört med sig.

– Det har varit flera händelser som visar på ökande brottslighet i Sverige, sade Vita husets Sarah Sanders under söndagskvällen.

”Rimligt om vi får svar”

I SVT:s Agenda under söndagen kommenterade den svenska regeringen saken för första gången.

– Vi vill veta vad han menar. USA:s president talar och hela världen lyssnar. Han talar om Sverige på ett sätt som inte vi förstår vad han menar eller vad han syftar på – i samband med terrordåd i andra länder. Det är rimligt om vi får svar på den frågan, säger Johansson.

SVT Nyheter har sökt statsminister Stefan Löfvens (S), utrikesminister Margot Wallströms (S) och justitieminister Morgan Johanssons (S) för en kommentar men de har samtliga avböjt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.