Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och Annie Lööf, partiledare (C) i debatt i SVT:s Agenda om ingångsjobb Foto: SVT

Ylva Johansson: Sänkta löner farlig väg att gå

Uppdaterad
Publicerad
Ylva Johansson och Annie Lööf rök ihop rejält när de kom till Agenda för att diskutera Centerpartiets förslag om lägre ingångslöner för nyanlända. Debatten urtartade snart till ett ordkrig om vem som ljög och vilka som egentligen kan ta äran för att ungdomsarbetslösheten sjunker.

Sverige står inför en stor utmaning de närmaste åren när tiotusentals nyanlända med låg utbildning ska ut på arbetsmarknaden. Centerpartiet lanserade tidigare under månaden ett förslag om lägre ingångslöner för nyanlända med tanken att det ska stimulera fler jobb.

– Jag tror att vi behöver enkla jobb för människor som annars skulle gå på bidrag. Vi måste bryta bidragsberoendet, sade Centerledaren Annie Lööf i kvällens Agenda.

– Det är lätt att sänka andras löner. Det är ganska många som redan har svårt att klara sig på den lön de har i dag, människor som jobbar inom restaurang, handel och kommunerna. Sänker man deras löner ytterligare går det inte att leva på lönen. Det är en farlig väg som leder till ökade klyftor i Sverige, ansåg Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

Enklare regler för arbetsgivare

Ylva Johansson vill istället se enklare regler i den flora av subventionerade jobb som finns, som instegsjobb, nystartsjobb och olika anställningsstöd.

Men Annie Lööf höll inte med om att det handlar om sänkta löner. Den lägre lönenivån ska bara gälla dem som i dag står utanför arbetsmarknaden, hävdade hon.

– Alternativet är inte jobb utan ett livslångt bidragsberoende, en negativ spiral i våra förorter och frustration. Den här debatten blir så tråkig när den förljugs. Jag vill inte sänka några löner, sade Annie Lööf.

– Men det finns inget system där du kan sätta löner för var och en. Sänker man lönerna som du föreslår då drabbar det alla som har de jobben, svarade Ylva Johansson. 

”Din buget har gällt i 52 dagar”

Därefter steg tonläget snabbt med ett ordkrig om vilken regeringen som egentligen kan ta åt sig äran för att ungdomsarbetslösheten sjunker.

– Din budget har bara gällt i 52 dagar, sade Annie Lööf när Johansson försökte göra det.

– Du talar mot bättre vetande och det är väldigt låg nivå på det du säger. Dina sänkta arbetsgivaravgifter för att sänka ungdomsarbetslösheten fungerade inte, menade Ylva Johansson.

– Nej, jag har verkligheten med mig, menade Annie Lööf. Hon sade även att Johansson tycktes ”slåss mot väderkvarnar” och ”det är synd att en minister far med så mycket osanning” när partiet anklagades för att vilja lämna den svenska modellen och sänka lönerna.

Beredd till lagstiftning

Enligt Annie Lööf är hon en varm anhängare av den svenska modellen där arbetsmarknadens parter sätter lönerna. Men hon är också beredd att som en yttersta åtgärd ta till lagstiftning om fack och arbetsgivare inte kan nå ett avtal om lägre löner för vissa grupper.

– Jag är beredd att lagstifta om en konkret anställningsform för att se till att de människor som Ylva Johansson och Socialdemokraterna nu vill förpassa till bidragsberoende ska få en lön och ett jobb.

– Ett system där politiker lagstiftar om löner kommer att leda rakt åt pipsvängen, avslutade Ylva Johansson.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Agenda

Mer i ämnet