De misstänkta bröderna är hemmahörande i Uppsala och har suttit häktade sedan i höstas. Foto: TT

Yngre brodern omhäktad för misstänkt spioneri

Uppdaterad
Publicerad

Två bröder sitter sedan tidigare häktade misstänkta för grovt spioneri mot Sverige. Brott som ska ha pågått under tio års tid.

Under fredagen omhäktades den yngre brodern, som likt sin storebror hela tiden nekat till brott.

De misstänkta bröderna är hemmahörande i Uppsala och har suttit häktade sedan i höstas. Brottsrubriceringen är grovt spioneri och brotten som de är misstänkta för ska ha begåtts i bland annat Stockholm, mellan mars 2011 och september 2021.

Storebrodern, en man i 40-årsåldern, greps i september misstänkt för spioneri. Han var vid tillfället en högt uppsatt chef inom en statlig myndighet och hade sedan tidigare en bakgrund inom bland annat Säkerhetspolisen, Säpo, och Försvarsmaktens underrättelsetjänst Must.

Två månader senare greps även mannens yngre bror, som också han ska ha arbetat vid Säpo under en tid.

Under förhandlingen på fredagen meddelade åklagaren att han vill ha en förlängd åtalstid till den 11 februari. Något mannens försvarare Björn Sandin bestred.

– Jag vill att min klient omedelbart försätts på fri fot efter häktningsförhandlingarna, säger Sandin till Dagens Nyheter.

Mannen omhäktas nu för andra gången i Stockholms tingsrätt. På måndagen sker omhäktningen för den äldre brodern. Båda nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.