Förra året var svenska Felix Kjellberg, mer känd som Pewdiepie, världens bäst betalda Youtubeprofil bland dem som ägnar sig åt spel. Foto: TT

Youtube-stjärnan Pewdiepie i ny rasistskandal

Uppdaterad
Publicerad

En av världens bäst betalda Youtube-profiler Pewdipie har ännu en gång hamnat i blåsväder. I en video där han spelar datorspel uttrycker sig Felix Kjellberg på ett sätt som kan uppfattas som rasistiskt.

Det var under söndagen som Youtube-stjärnan Felix Kjellberg, känd under namnet Pewdiepie, medverkade i en livesändning. Samtidigt som tittaren får följa honom medan han spelar spelet Playerunknown’s Battlegrounds hörs hans röst och då uttrycker han det engelska ordet ”nigger”. Direkt efteråt inser han sitt misstag och ändrar sitt ordval.

– Förlåt, vilket rövhål, fortsätter Felix Kjellberg i videon som bland annat publicerats på Twitter.

Kritik från spelvärlden

En av de som riktat kritik mot Felix Kjellberg är spelutvecklaren Sean Vanaman, som bland annat varit inblandad i spelet The Walking Dead. Han meddelade på Twitter att han ansökt om att ta bort innehåll som han står bakom och som syns i Pewdiepies filmer.

27-åringen har tidigare varit den bäst betalda Youtube-profilen bland dem som ägnar sig åt spel. Men efter att han dragit grova skämt om judar på sin kanal har både Disney och Youtube brutit sina samarbeten med profilen. Han har sedan dess blivit petad från toppen.

SVT Kulturnyheterna har sökt Pewdiepie för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.