Statsminister Stefan Löfven (S) besökte Uppsalaskola för att se hur välfärdsmiljarderna används. Nu skjuter regeringen till ytterligare 1,5 miljard till skolan. Foto: TT

Ytterligare 1,5 miljarder till skolan

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen satsar ytterligare 1,5 miljarder kronor under 2018 för att förbättra kunskapsresultaten och öka jämlikheten i skolan.

– Det kan handla om fler anställda lärare eller att man drar ner på klasstorleken, säger statminister Stefan Löfven till SVT.

Det säger statsminister Stefan Löfven vid en pressträff i samband med politikerveckan Järva. I pressträffen deltar även utbildningsminister Gustav Fridolin.

– Vår prioritering är tydlig. Stärkt jämlikhet ger mer kunskaper. Vi har börjat jobbet och nu fortsätter vi med större investeringar riktat mer till de skolor som behöver det allra mest. Vi ska inte slösa bort en enda talang, alla elever ska få en ärlig chans, säger utbildningsminister Gustav Fridolin i ett pressmeddelande.

Skolorna bestämmer själva

Pengarna ska finnas med i budgetpropositionen i höst, och det är upp till varje skola att avgöra var pengarna bäst används, säger statsminister Stefan Löfven till SVT:s Per Einarsson.

– Skolledarna får välja om de vill anställa fler lärare eller kanske dra ner på klasstorleken så att barnen får mer tid med lärarna. Eller så kanske man satsar på elevhälsan, bibliotek, eller både och. Det får skolan avgöra. Men; mer pengar till de skolor som behöver mer.

Regeringen har tillfört 11 miljarder kronor på en jämlikare skola under 2017.

Moderaterna: Vi satsar mer

Moderaterna är skeptiska till satsningen, och menar att det inte kommer att räcka

– Vi satsar 6 gånger mer än regeringen på skolan och det är långsiktiga satsningar. Resurser är viktiga men regeringen vet inte vad man vill satsa på. Det är en oseriös och kortsiktig politik, säger Camilla Waltersson Grönvall, utbildningspolitisk talesperson i Moderaterna.

– Det behövs riktade satsningar på särskilt kompetenslyft för lärare, karriärtjänster, fler skickliga lärare i utanförskaps områden och att staten agerar mot dåliga skolor. Det säger regeringen nej till.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.