Foto: Tomas Oneborg, SvD / TT

Ytterligare misstänkt spion gripen

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetspolisen har gripit ytterligare en person misstänkt för olovlig underrättelseverksamhet. Personen har anhållits misstänkt för flyktingspionage, meddelar Säpo i ett pressmeddelande. Enligt Säpo har gripandet ingen koppling till det gripande som gjordes i tisdags då en person greps under ett möte med en rysk underrättelseagent.

Det var i onsdags runt lunchtid som ytterligare en person greps, misstänkt för olovlig underättelseverksamhet. Misstanken gäller flykingspionage.

Gripandet gjordes av Säpo med stöd av den vanliga polisen.

– Personen har gripits och tagits in till förhör, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säpo.

Flyktingspionage

Säkerhetspolisen skriver i sitt pressmeddelande att flyktingspionage är en metod för att försöka hindra flyktingar från att uttrycka kritik mot regimen i det land de har flytt ifrån.

– Rubriceringen är grov olovlig underrättelseverksamhet mot person. Det innebär att man samlar in information om personer för en annan stats räkning, säger Gabriel Wernstedt.

Enligt Säpo har gripandet ingen koppling till det gripande som gjordes i tisdags då en person greps under ett möte med en rysk underrättelseagent.

Förundersökningssekretess

Säkerhetspolisen skriver att man arbetat med ärendet under en längre tid. Personen har varit anhållen i sin frånvaro sedan den 25 februari, framgår av dokument som skickats till Stockholms tingsrätt.

Är den eller de personer som misstänks ha övervakats informerade om detta?

– Jag kan inte gå in på om det rör sig om en eller flera personer eller om de är informerade eller inte, säger Gabriel Wernstedt.

– Hela det här ärendet omfattas av en förundersökningssekretess vilket gör det svårt att lämna ut information.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer