Livsmedelsverket är noggranna med att poängtera att man måste få i sig en stor mängd ägg för att känna av fipronilförgiftningen. ”Hittills känner vi inte till att någon blivit sjuk”, säger Livsmedelsverkets statsinspektör. Foto: TT

Inte hälsofarligt att äta fipronilförgiftade ägg

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Livsmedelsverket ska det inte vara hälsofarligt att äta äggen som innehåller det giftiga bekämpningsmedlet fipronil. Man säger även att den last som kom till Sverige är spårad och stoppad.
– Det är väldigt osannolikt att någon skulle bli sjuk i Sverige, säger Petra Fohgelberg, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

Äggskandalen, som fick sin början i Nederländerna tidigare i sommar, har lett till att miljontals ägg återkallats över stora delar av EU.

LÄS MER: EU kallar till krismöte om förgiftade ägg

Den 4 augusti fick Livsmedelsverket information om att fipronilförgiftade ägg nått Sverige, men enligt Petra Fohgelberg, statsinspektör vid Livsmedelsverket, ska äggen nu vara bortplockade från affärerna.

– Den last som kom till Sverige är spårad och stoppad. Vad vi vet just nu finns äggen inte längre kvar på marknaden i Sverige.

LÄS MER: Frågor och svar: Ska jag undvika ägg?

Ingen hälsorisk

Livsmedelsverket är noggranna med att poängtera att man måste få i sig en stor mängd ägg för att kunna känna av fipronilförgiftningen.

Enligt Livsmedelverkets hemsida kan ett barn på elva år äta fem ägg om dagen med den högst uppmätta halten av fipronil och en vuxen kvinna kan äta åtta ägg om dagen med den högst uppmätta halten av fipronil – utan hälsorisk.

– Och här har vi använt den högsta fipronilhalten som måttstock. Vi har utgått från de ägg som upptäckts vid gårdarna i Nederländerna. De ägg som kommit till Sverige har antagligen haft en betydligt lägre halt av bekämpningsmedlet, säger Petra Fohgelberg.

LÄS MER: Gift i ägg i Sverige

Men om man av någon orsak fått i sig väldigt många ägg. Vad händer då?

– Fipronil är ett ämne som påverkar nervsystemet. Man kan få skakningar och ryckningar och även känna ett illamående. Men det är övergående och ämnet lagras inte i kroppen. Du kan bli sjuk, men du återhämtar dig.

Uppmanar ni människor till att söka vård?

– Vi anser inte att det behövs i dagsläget. Vi känner inte till någon som skulle ha känt av ämnet. Inte ens i Nederländerna var människor antagligen fått i sig mycket fler ägg och större halter bekämningsmedel. Det är väldigt osannolikt att någon skulle bli sjuk i Sverige.

Följer med spridningen

På torsdagen stod det klart att 20 ton förorenade ägg sålts i Danmark och enligt Fohgelberg håller man nu ett skarpt öga på leveranserna, för att försäkra sig om att äggen inte sålts till Sverige.

LÄS MER: 20 ton ägg med insektsgift har sålts i Danmark

– Vi har ett gemensamt system för hela EU i vilket vi kan följa med spridningen.

Om äggen inte är särskilt farliga, varför kallas de tillbaka?

– Bekämpningsmedlet fipronil har används felaktigt i hanteringen av de här äggen. Medlet skulle inte användas på det sätt som det gjort och vi kallar alltid tillbaka produkterna då, när otillåtna ämnen använts. De här produkterna ska inte finnas på marknaden.

Fipronil är ett bekämpningsmedel som används mot löss, fästingar och kvalster. Inom EU får ämnet inte användas för att behandla djur eller stall inom livsmedelsproduktion.

Vad är fipronil? Fipronil är ett medel mot olika skadliga insekter och kvalster. I Sverige får det användas i medel till sällskapsdjur men inte som bekämpningsmedel.

Hur farligt är fipronil? Djurstudier visar att fipronil i höga doser kan ge akuta effekter på nervsystemet hos däggdjur. Effekterna är övergående. Ämnet utsöndras ur kroppen på några dagar. Vid längre exponering kan lever och sköldkörtel påverkas.

Får fipronil användas i svenska hönsbesättningar? Nej. Det får inte användas alls för djur inom livsmedelskedjan inom hela EU.

Källa: Livsmedelsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Äggskandalen

Mer i ämnet