Rebwar Hassan, före detta riksdagsledamot för Miljöpartiet, har länge varit kritisk till Mehmet Kaplan. Foto: TT

MP-gruppledaren: Kaplan borde lämna partiet och avgå

Uppdaterad
Publicerad

Rebwar Hassan, före detta riksdagsledamot och gruppledare för Miljöpartiet i Skärholmen, har under en längre tid varit kritisk till Mehmet Kaplans möten med islamistiska organisationer. Men ingen i partiet har reagerat, säger han till SVT Nyheter.

Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) firade ramadan med företrädare från ultranationalistiska och högerextrema organisationen Grå vargarna –och har vid flera tillfällen har träffat representanter för den islamistiska organisationen Milli Görüs.

Larmade partiledningen

Nu säger före detta riksdagsledamoten Rebwar Hassan att han larmat partiledningen om Kaplans kopplingar till islamisterna.

– Jag har varnat Miljöpartiet och träffat partisekreteraren ett par gånger och sagt att vi måste ta de här frågorna på allvar, eftersom det handlar om hur andra människor ser på Miljöpartiet, säger Rebwar Hassan.

Förminskat problemet

MP-gruppledaren är inte överraskad av dagens uppgifter om Kaplen, och säger att han försökt ta upp frågan tidigare inom partiet utan framgång. Hassan tycker även att bostadsministerns agerande efter avslöjandena är mindre bra och att han förminskar bland annat Turkiets brott mot de männskliga rättigheterna.

– Han är duktig på att bortförklara sig och förminska problemet, säger Rebwar Hassan till SVT Nyheter.

Rebwar Hassan tycker att Mehmets Kaplans kontakter med dessa organisationer inte är förenlig med Miljöpartiets gröna ideologi.

– Mehmet Kaplan borde lämna partiet och avgå som minister.

Kaplan säger till SVT Nyheter att han ”inte träffar företrädare för Milli Görüs så ofta.”

Vad tycker du om den politiken som de står för?

– För mig är den svår att förstå, för mig är den högerinriktad, säger Kaplan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-krisen

Mer i ämnet