Gabriel Zucman har specialstuderat Skandinavien och även gjort sig känd för att ha förslag till politiker på lösningar och politiska åtgärder. Foto: TT

Internationell topp-forskare: De rikaste har större möjlighet att skatteplanera

Uppdaterad
Publicerad

Pengar motsvarande tio procent av världens BNP finns gömda i skatteparadis av rika privatpersoner. Detta är ett stort problem, säger en världsauktoritet på skatteflykt och skatteparadis.

SVT har intervjuat Gabriel Zucman som har specialstuderat Skandinavien och även gjort sig känd för att ha förslag till politiker på lösningar och politiska åtgärder.

Vad har du funnit i din forskning?

Paradisläckan

– Vi ser över hela världen att de som är riktigt rika är mer benägna att använda skatteparadis och oftare ägnar sig åt skatteflykt

Gäller det också Skandinavien som du specialstuderat?

– Ja. I Skandinavien är det bara runt tre procent av alla privata skatter som försvinner. Men för de allra rikaste, de med över 50 miljoner dollar i förmögenhet, uppskattar vi siffran 25 till 30 procent. Även i de fall det är lagligt innebär det att många rika betalar en mindre andel i skatt än de med lite pengar. Och det ökar ojämlikheten.

Varför blir det så här?

– Det är inte för att rika människor är onda, det är för att det finns tillgång på tjänster för skatteflykt som riktar sig mot de med mycket pengar. För en vanlig löntagare finns inte så många möjligheter, där drar arbetsgivaren skatten direkt från din lön. Men för den översta toppen finns advokater och en hel finandindustri i skatteparadis som kan hjälpa till.

Så hur kommer man åt problemet?

– Man bör göra det dyrare och mer farligt för banker och finansiella företag att erbjuda dessa tjänster. Om en bank ertappas med att ha underlättat skatteflykt eller skattebrott, skulle de tvingas stänga. 

Borde samma sak gälla rådgivare, konsulter och revisorer?

– Det borde vara tuffare straff även för rådgivare och advokater, men bankerna är extra viktiga.

EU:s politiker har förslag om att se till så att företag och individer alltid betalar skatt i det land där vinsterna skapas. Är det bra?

– Ja, men detta kan vilket land som helst göra ensamt. Om Apple eller Facebook tjänar 100 miljarder, och har en procent av försäljningen i till exempel Sverige, ja då kan Sverige kräva skatt på en procent av vinsten totalt.

Detta kan Sverige göra själv, menar du?

– Ja absolut, det kan man. Och jag skulle gärna vilja se att ett land som Sverige tar täten och gör detta för då kommer fler kunna följa efter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paradisläckan

Mer i ämnet