Papusa Ciuraru, till höger, tillsammans med systern Luncuta Caldararu. Foto: Emil Arvidson/Expressen

”Jag blev förvånad av att de stannade och hjälpte mig”

Uppdaterad
Publicerad

Tiggande Papusa Ciuraru blev ett av terrordådets första offer. På lördagsförmiddagen vaknade hon upp efter att ha opererats. Det rapporterar tidningen Expressen.

Strax innan klockan 15 på fredagseftermiddagen satt Papusa Ciuraru på sin vanliga plats vid Drottninggatan.

Den kapade lastbilen körde förbi 83-åriga Papusa, men farten var så hög att ett av de lejon i betong som står där för att förhindra fordon att köra upp på gågatan, välte och landade på henne.

Terrordådet i Stockholm

– Folk omkring mig bara skrek. Jag tänkte att det var krig på gång. Jag försökte resa mig upp och springa, men fick en stor sten över benet, säger Papusa Ciuraru, till Expressen.

”Trodde att alla skulle springa förbi mig”

Lejonet skadade Papusa Ciurarus fotled, som gick av på två ställen, och hon fick opereras på S:t Görans sjukhus. Först på lördagen vaknade hon upp ur narkosen. Då med vänner och familj runt sig.

LÄS MER: Detta vet vi om terrordådet i Stockholm

I efterhand förvånas hon över medmänniskornas agerande i den kaotiska situationen.

– När jag låg där trodde jag att allt var slut, då kom två personer emot mig. En hade en cykel, men den lämnade han bara ifrån sig. De plockade upp mig, bar mig till Hötorget och in på ett hotell där jag fick vård, säger Papusa.

– Jag blev förvånad av att de stannade och hjälpte mig. Jag trodde att alla skulle springa förbi mig och rädda sig själva, fortsätter hon.

Överlevt förintelsen

Papusa kommer från Rumänien och har varit med om mycket i sitt liv. Efter att ha överlevt Förintelsen och blivit tvungen att fly sitt hemland hamnade hon slutligen i Sverige. Här har hon bott sedan några år tillbaka och tigger för att försörja sina barn och barnbarn.

– Livet fortsätter. Det finns inget annat alternativ. Jag är otroligt tacksam för all hjälp jag har fått. När jag nu fått turen att leva lite mer, så vill jag hjälpa min familj ännu mer. På måndag skriver de ut mig. Då är jag tillbaka på gatan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet