Jan Björklund (L): ”Då har vi ett ständigt nyvalshot”

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas partiledare Jan Björklund kallar ett scenario där Ulf Kristersson (M) blir statsminister utan att förhandla med Sverigedemokraterna för ett ”ständigt nyvalshot”.

Det säger han i SVT:s Aktuellt på torsdagskvällen, med anledning av nästa veckas statsministeromröstning om Ulf Kristersson.

– Problemet med Alliansen är att vi fick 143 mandat på valnatten. Varje gång riksdagen ska rösta så har de rödgröna ett mandat mer. De kommer vinna alla omröstningar över en Alliansregering eller en högerregering om inte den regeringen tillförsäkrar sig Sverigedemokraternas stöd, säger Jan Björklund.

Men ser inte Ulf Kristersson de här konsekvenserna?

– Jag tror att det finns en inställning om att man är beredd att chansa. Man hamnar ganska snabbt i ett vägval. Antingen måste man förhandla med SD, eller så måste man avgå väldigt snart. Första gången riksdagen har en riktigt stor budgetomröstning är den 12 december, vi kan ha ett nyval redan då, säger han.

Liberalerna har sagt att man kommer att rösta nej till Ulf Kristersson i omröstningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.