Jatsenjuks avgång startar ny fas i ukrainsk politik

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuks avgång innebär att landet nu kan inleda ett nytt politiskt kapitel. Detta i ett land där ledamöterna i parlamentet ibland gör upp med knytnävarna och den omfattande korruptionen allvarligt skadar ekonomin.

Elin Jönsson

Utrikesreporter

Beskedet i dag om att Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk avgår kom inte oväntat. Efter en flera månader lång regeringskris och ett rekordlågt förtroende har ukrainarna snarare undrat hur det kommer sig att han kunnat sitta kvar så här pass länge.

Ingen överraskning

I mitten av februari var Jatsenjuk nära att petas genom en misstroendeomröstning i parlamentet, men ledamöterna lyckades inte samla tillräckligt många röster för att få honom avsatt. Att Jatsenjuk valde att meddela sitt beslut just i dag kom inte heller som en överraskning.

I veckan sammanträder det ukrainska parlamentet, Radan, och mycket tyder på att man samlat ihop de 226 röster som behövs för att kunna rösta fram den sittande talmannen, Volodymyr Hrojsman, som ny premiärminister. Troligtvis kommer parlamentarikerna samtidigt att godkänna Jatsenjuks avskedsansökan.

Men i ukrainsk politik kan inget tas för givet. Sommaren 2014 lämnade Jatsenjuk in en ansökan om att avgå men då röstade parlamentet emot och Jatsenjuk blev kvar. Sedan dess har dock förtroendet för premiärministern sjunkit till botten, inom parlamentet men inte minst hos den ukrainska befolkningen.

Uselt förtroende hos folket

Opinionsundersökningar gjorda av landets ledande opinionsinstitut visar att sjuttio procent av invånarna velat se hans avgång och knappt två procent uppger de skulle rösta för hans parti, Folkfronten, om det var val idag.

Jatsenjuks anhängare menar att presidenten låtit Jatsenjuk ensam få bära skulden för de mest plågsamma reformerna, som tex beslutet att marknadsanpassa gaspriset, vilket lett till att konsumenternas kostnader för gas femdubblats.

Nytt politiskt kapitel

Jatsenjuk, som själv deltog i protesterna på Självständighetstorget under vintrarna 2013/2014, tillträdde som premiärminister kort efter att Ukrainas förra president Janukovytj flytt till Ryssland och flera månader innan Petro Porosjenko valdes till Ukrainas president.

Genom att han avgår inleds ett nytt kapitel i ukrainsk politik.

– Jag är övertygad om styrkan hos den nya generationen och den nya ukrainska eran. Jag är övertygad om att våra beslut är riktiga, sa Jatsenjuk i ett tal i dag.

 Volodymyr Hrojsman, som tros bli landets nya premiärminister, står mycket närmare president Petro Porosjenko än vad Jatsenjuk gjorde. De båda tillhör samma parti, kommer från samma stad och känner varandra väl.

Innan Hrojsman blev talman var han borgmästare i staden Vinnytsia, där han gjorde sig populär för sitt reformarbete. Hans anses vara duktig på att bygga kompromisser och en av få som skulle kunna få de ukrainska politikerna, som är kända för att både gräla och slåss offentligt, att komma överens.

I presidentens knä?

Hrojsmans kritiker varnar för att han nära relation till presidenten kan göra honom osjälvständig och parlamentarikern Svitlana Zalisjtjuk, som SVT talat med, säger att hon är besviken för att Hrojsman inte uträttat mer i sitt arbete som talman i parlamentet.

– Ett av de stora problemen i Radan är att många beslut fattas bakom stängda dörrar, utan insyn från övriga parlamentariker. Jag vet att Hrojsman gjort mycket för sin hemstad Vinnitsya, men som talman borde han gjort mer för att reformera parlamentet, säger Svitlana Zalisjtjuk till SVT Nyheter och fortsätter:

– Jag känner också oro inför hans relation till president Porsjenko. Frågan är om han kommer kunna agera självständigt nog som premiärminister.

Enda alternativet

Enligt statsvetaren Volodymyr Fesenko är Hrojsamn den enda möjliga kandidaten till posten som premiärminister:

– Visst, han kommer inte gå i konflikt med presidenten, men han kommer aldrig låta sig köras med. Han har eget intresse av stärka sin position och kommer därför vara noga med att visa sitt oberoende, säger Fesenko till SVT.

 Om Hjrojsman lyckas få parlamentets förtroende och det leder till att regeringskrisen i Ukraina löses, kan Ukraina slippa det nyval som många befarar skulle bromsa reformarbetet som landet så väl behöver för att komma på fötter.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.