Jimmie Åkesson: Det här drabbar alla partier

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tycker inte att hans parti har fler medlemmar med extrema åsikter än andra partier. Det säger han till SVT med anledning av ett av partiets lokala toppnamn nu tvingas lämna partiet och sina uppdrag på grund av rasistiska uttalanden.

Tidigare idag lämnade Sverigedemokraternas gruppledare i Haninge, Dennis Askling, samtliga politiska uppdrag efter att han uttryckt sig rasistiskt i en dold chatt. Det avslöjade Expressen under tisdagen.

Askling är den senaste i en lång rad av personer som fått lämna partiet de senaste åren, men Jimmie Åkesson tycker inte att Sverigedemokraterna sticker ut jämfört med andra partier vad gäller uteslutningsärenden.

– Det här drabbar alla partier på ett eller annat sätt, säger han och tillägger att det finns personer med ”extremistiska böjelser” i flera partier.

På frågan om varför Sverigedemokraterna inte själva upptäckt det här utan det är journalister, svarar han:

– Jag kan inte som partiledare leta bland medlemmarnas privata chattar.

Åkesson säger sig dock vara glad över avslöjandet.

– Jag är jätteglad. Det är inte första gången jag tackar Expressen. Vi hade aldrig fått reda på det annars, säger han.

Se hela intervjun med Jimmie Åkesson i Aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.