Johan Asplunds föräldrar kräver skadestånd

Publicerad

Fel person dömdes för mord på deras son. Nu kräver Johan Asplunds föräldrar regeringen på en offentlig ursäkt och skadestånd för det lidande de tvingats utstå i och med att Thomas Quick dömdes för mordet.

– Det kan ju inte gå till så här. Någon måste kunna ställas till svars och krävas på ansvar, säger Anna-Clara Asplund till SVT Västernorrland.

– Det som skrevs i Bergwallkommissionens rapport var precis det vi frågat efter så länge. Nu vill vi att någon tar ansvar. Särskilt jag har mått jättedåligt av det här i så lång tid. Av att ingen har trott på oss.

Quick påstod sig mördat deras son

Elvaårige Johan Asplund försvann från hemmet i Sundsvall 1980. Thomas Quick, numera Sture Bergwall, påstod många år senare att han dödat Johan och dömdes för mord.

Men erkännandet visade sig vara falskt – precis som de övriga sju mord han erkänt – och Sture Bergwall är i dag friad från alla morden.

Söker upprättelse

Många anhöriga, bland dem Anna Clara Asplund och Björn Asplund, hoppades på någon form av upprättelse när regeringen tillsatte en ”Bergwallkommission” för att reda ut hur en person felaktigt kunde dömas för åtta mord.

Johan Asplunds föräldrar har helat tiden sagt sig veta vem den riktiga mördaren är och har under alla år varit övertygade om att Bergwall varit oskyldig till sonens försvinnande.

De föreslår att regeringen agerar genom att lämna en offentlig ursäkt och/eller ett skadestånd ”för allt det lidande och den fasa detta systemfel inneburit” för dem.

Bergwallkommissionen

Visa

Bergwallkommissionens uppgift var att undersöka vilka misstag som skedde vid de åtta fall där Quick först erkände och dömdes för mord och senare friades.

Kommissionens slutsats var att ett grupptänkande i utredningarna var en av anledningarna till att Sture Bergwall kunde fällas för mord han inte hade begått, men några systemfel att åtgärda hittade man inte.

Anna Clara Asplund och Björn Asplund, föräldrar till försvunna Johan, tycker annorlunda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Johan Asplund

Mer i ämnet