SHL-profilen Jonathan Hedström var en hyllad ishockeyspelare och en stjärna på isen, samtidigt kämpade han med ätstörningar under hela sin karriär. Foto: TT/SVT

Jonathan Hedström levde med ätstörningar: ”En ledare sa att jag var tjock”

Uppdaterad
Publicerad

Det höga tempot och prestationskraven bidrog till att den före detta hockeyspelaren Jonathan Hedström drabbades av ätstörningar när han var sjutton år. Först 20 år senare sökte han professionell hjälp.

– Att våga ta hjälp är så viktigt. Om jag hade sökt hjälp tidigare hade jag blivit frisk tidigare, säger Jonathan Hedström.

SHL-profilen Jonathan Hedström var en hyllad ishockeyspelare och en stjärna på isen, samtidigt kämpade han med ätstörningar under hela sin karriär.

– Allt startade med att en ledare sade att han tyckte att jag var tjock, säger Jonathan Hedström.

”Allt kretsar runt maten”

Det höga tempot, prestationskraven och pressen ledde till att Hedström slutade äta kolhydrater. Han åt minimalt med mat och tränade hårt efter varje måltid. Det blev svårt att umgås med vännerna eftersom det kunde innebära att han behövde äta något Alla kalorier räknades och rädslan för att gå upp i vikt tog över allt, berättar han.

– Jag blev osocial, och slutade vara med mina kompisar för allt kretsar kring maten. Man kommer alltid med ursäkter när man ska äta något. Det är de där små sakerna som man ska ha extra koll på. Och framför allt om det sker radikalt, från att en tjej eller kille har varit normal och matglad till att bli något helt annat.

Våga ta hjälp

Först efter att Jonathan Hedström hade lagt hockeykarriären på hyllan tog han på riktigt tag i sina problem och sökte professionell hjälp, och i dag mår han bättre. Samtidigt fortsätter kampen, och vissa perioder är bättre än andra.

– Att våga ta hjälp är så viktigt. Om jag hade sökt professionell hjälp tidigare hade jag blivit frisk tidigare, säger Jonathan Hedström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.