Till vänster en arkivbild på en av Tescos butiker. Till höger Florence Widdicombe, 6 år, som hittade julkortet. Foto: Kirsty Wigglesworth / Dominic Lipinski / TT

Julkort från Kina stoppas efter rop på hjälp

Publicerad

Den brittiska dagligvarujätten Tesco uppger att den pausar tillverkningen av julkort i en fabrik i Kina. Anledningen är att en kund upptäckt vad som tycks vara ett rop på hjälp från en fånge i ett av julkorten. Kinesisk stats-TV dementerar dock att fångar används som arbetskraft.

Det var en sexårig flicka som upptäckte budskapet då hon öppnade kortet förra helgen, rapporterar tidningen The Sunday Times. ”Vi är utländska fångar i fängelset Shanghai Qingpu i Kina. Tvingade att arbeta mot vår vilja. Vi ber om hjälp med att kontakta en människorättsorganisation”, lyder texten, skriven i versaler med svart penna.

En talesperson för Tesco beskriver upptäckten som chockerande och uppger att företaget förutom att stoppa produktionen också dragit tillbaka korten från sina butiker medan saken utreds.

Oberoende granskning i november

En oberoende granskning av den aktuella fabriken genomfördes så sent som i november, enligt Tesco, som uppger att inga tecken på fångarbete då upptäcktes.

Texten i julkortet uppmanar också mottagaren att kontakta Peter Humphrey. När flickans far kom i kontakt med honom visade det sig vara en tidigare journalist och företagsgranskare som fängslades i Kina 2014 och deporterades därifrån i juni året därpå.

Humphrey är den som sedan författat artikeln i Sunday Times. Där skriver han att han inte vet vem som skrivit texten i kortet men att det garanterat finns fångar kvar i det aktuella fängelset som lärt känna honom innan han släpptes.

Kinesisk TV dementerar

Under julafton rapporterade kinesisk statsägd TV att enligt ägaren av fabriken så är uppgifterna om att fångar används som arbetskraft ”helt påhittade”, rapporterar Reuters.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer