Jean-Claude Juncker. Foto: TT

Juncker vald till kommissionär

Uppdaterad
Publicerad

Efter en omröstning i parlamentet i dag stod det klart att det blir Jean-Claude Juncker som tar över ordförandeposten i EU-kommissionen.

Den kristdemokratiske förre premiärministern i Luxemburg lovade lite av varje när han höll ett sista ”valtal” till EU-parlamentets ledamöter i förmiddags. (Se Jean-Claude Junckers fullständiga tal med engelsk tolk i klippet ovan.)

– Vi behöver ett program för att stimulera tillväxt och konkurrenskraft. Vi behöver en spänstig energiunion och en framåtblickande klimatpolitik. Den fria rörelsen är en möjlighet, inte ett hot. Vi måste bekämpa social dumpning och det kommer vi att göra, löd några av orden från Juncker, som vill se ett investeringsprogram på 300 miljarder euro – från redan befintliga budget- och investeringsmedel – för att få ny fart på Europas ekonomi.

59-åringen har framför allt haft stöd av sina egna partikamrater i kristdemokratiskt konservativa partigruppen EPP, men också av socialdemokratiska S&D och liberala Alde. Därmed var det ingen större chock att juncker säkrade tillräcklig majoritet när ledamöterna röstade vid 12.30-tiden, även om det fanns vissa farhågor då en del ledamöter är skeptiska.

– Rösta ja skulle jag aldrig göra till en man som Juncker, fastslår exempelvis Marita Ulvskog (S).

”Europeisk regering”

Ett ja till Juncker anses förstärka parlamentsmajoritetens inflytande över EU-kommissionens politik. Positivt tycker vissa, inte bra anser andra.

– Det har en betydelse i den här processen om att försöka införa mer av parlamentarism i det politiska systemet på Europa-nivå . . . och det måste man nog säga är steg som är positiva ur demokratisk synpunkt, säger Peter Eriksson (MP) – som ändå tänker avstå.

– Det här är ett tydligt steg mot att förvandla kommissionen till en europeisk regering. Och det tror jag inte att de svenska väljarna vill ha, säger Christofer Fjellner (M) – som ändå tänker rösta ja.

Bra kompromiss?

Juncker utpekas ofta som gammaldags, och levde upp till de förväntningarna i sitt tal i dag när han särskilt nämnde förre franske presidenten Mitterrand (vid makten 1981-1995) och tyske ex-kanslern Kohl (som styrde 1982-1998) som sina inspirationskällor.

Samtidigt ses Juncker som en bra kompromiss mellan EU:s olika viljor.

– I den situation som Europa befinner sig i med så många försök till uppbrott och sprickor – högerpopulism och nationalism och så vidare – så tror jag att hans långa erfarenhet av att bygga ihop motsättningar och få fram en fungerande kompromiss, en slags vardaglig pragmatisk politik, är hans stora fördel, säger till exempel Marit Paulsen (FP).

Moderaterna, KD, Centern, Feministiskt initiativ och Folkpartiet röstade för att Juncker skulle tillsättas på ordförandeposten, medan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och SD antingen la ned sina röster eller röstade emot förslaget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.