Eritreas president Isaias Afewerki och Dawit Isaak. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Jurister polisanmäler Eritreas president

Publicerad

Tre jurister polisanmäler nu Eritreas president Isaias Afewerki, för brott mot mänskligheten och för att Dawit Isaak suttit fängslad i nästan 13 år, utan dom.

I dag träder en ny svensk lag i kraft som innebär att man kan straffas för brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser.

Juristerna Jesús Alcalá, Percy Bratt och Prisca Orsonneau polisanmäler Eritreas president Isaias Afewerki, hans justitieminister, utrikesminister, försvarsminister och hans specielle rådgivare, Yemane Gebrab, för brott mot mänskligheten.

Juristerna vänder sig mot att den svenske journalisten Dawit Isaak suttit fängslad i nästan 13 år, utan dom. Lagen i Eritrea säger att ingen får sitta häktad längre än 28 dagar utan att åtal väcks.

Driver redan Isaaks fall

De tre juristerna driver redan Dawit Isaaks fall i Afrikanska kommissionen för mänskliga och folkens rättigheter och enligt dem är han bara en av tusentals eritreaner som fängslats av politiska skäl. Brott mot mänskligheten är ett internationellt brott och finns med i Romstadgan som den Internationella brottmålsdomstolen följer.

Brott mot mänskligheten omfattar systematiska mord, utrotning, förslavning och våldtäkter, men även tortyr, påtvingat försvinnande och ”fängslande eller annat allvarligt berövande av fysisk frihet i strid mot grundläggande folkrättsliga regler”.

Fakta: Dawit Isaak

Visa

Dawit Isaak föddes 1964, kom till Sverige 1987, och blev svensk medborgare 1992.

Han var 37 år när han fängslades den 23 september 2001. Han hade då tillsammans med ett 20-tal andra journalister och oppositionella i tidskriften Setit publicerat ett öppet brev som krävde demokrati, rättvisa och öppenhet.

Bland andra journalistorganisationer, frivilligorganisationer och myndigheter har kämpat för att Dawit Isaak ska friges. Svenska UD har upprepade gånger kritiserats för att inte göra tillräckligt.

En schism har även uppstått mellan stödföreningen Free Dawit Isaak och Isaaks fru och barn. De hävdade nyligen att föreningens arbete snarare stjälpte än hjälpte Dawit Isaaks sak.

Källa: TT/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dawit Isaak i fängelse

Mer i ämnet