Foto: SVT

Björklund: Valfrihet kan förstärka segregation

Uppdaterad
Publicerad

UtbildningsministerJan Björklund (FP) och Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt möttes i debatt i Aktuellt.

Skillnaderna mellan skolor med bra och dåliga resultat ökar, det visar Skolverkets nya rapport. Och enligt Skolverket kan en förklaring vara det fria skolvalet.

Skolverket skriver att samtidigt som konkurrensen mellan skolor kan stimulera till ökad kvalitet kan det också bidra till ökade skillnader mellan skolor och därmed till minskad likvärdighet.

I kvällens Aktuellt medgav utbildningsminister Jan Björklund att det fria skolvalet kan påverka segregationen.

– Men det är på marginalen, den största förklaringen är fortfarande andra saker, hur vi bor till exempel. Men jag tror att det fria skolvalet kan spela roll. Det kan vara så att föräldrar som är mer om sig och kring sig och själva har bättre utbildning utnyttjar valfriheten mer.

”Högre löner på sämre skolor”

– Valfriheten kan medföra att skillnaderna blir större. De skolor som behöver det bör kompenseras med mer resurser, de skolor som har lägst resultat ska till exempel kunna erbjuda de högsta lönerna, sade Björklund.

Jonas Sjöstedt partiledare för Vänsterpartiet är kritisk mot det fria skolvalet.

– Allt tyder på att det fria skolvalet förstärker segregeringen. Regeringen leker affär med den svenska välfärden – också med skolan.

Han tycker att det ska krävas särskilda skäl för att barn ska få byta skola.

– Om skolan är bra och jämlik överallt så skulle föräldrar lugnt kunna låta sina barn gå i skolan var som helst. I ett bra land ska alla barn kunna gå i en bra skola.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer