Foto: SVT

Jobben fick debatten att hetta till

Uppdaterad
Publicerad

Jobben, vinster i välfärden och skolan. Det var flera ämnen som fick debatten att hetta till när partiledarna drabbade samman i Agenda.

Debatten började med ämnet jämställdhet, och en duellt mellan Jonas Sjöstedt (V) och Göran Hägglund (KD). Sjöstedt framställde alliansens skattepolitik som en av bovarna bakom ojämställdheten eftersom den ”har gynnat högavlönade män på bekostnad av lågavlönade kvinnor.”

Sjöstedt sade också att Hägglund är en bromskloss för de flesta jämställdhetsfrågor och sade att alliansen inte ens ger tillräckligt med pengar till kvinnojourerna.

Agenda

– Det är fel, vi gör jättemycket för dem. Våldet mot kvinnor är ett förfärligt uttryck för mäns makt. Men när det gäller föräldraförsäkringen tycker jag att makten ska ligga hos föräldrarna, sade Hägglund.

Fredrik Reinfeldt (M) talade om att kvinnornas glastak är nära kopplat till att det är de som tar hand om barn och familj, sin man och sina gamla föräldrar – ”ibland allt på en gång”, sade Reinfeldt.

Jobben i fokus

Debatten gick sedan vidare till att handla om jobben, som blev kvällens huvudnummer. Arbetlsösheten är uppe i över 8 procent och antalet långtidsarbetslösa har ökat kraftigt de senaste åren.

Här pressades Stefan Löfven (S) hårt på hur han ska klara att uppnå sitt mål om att halvera arbetslösheten vid 2020.

– Det är elva länder som har lägre arbetslöshet än Sverige. Det är så många som har tappat sitt jobb – det som är nyckeln till allt. Vi vill fokusera på att öka efterfrågan genom att öka företagens tillväxt att skapa nya produkter. För trots att vi har en stor arbetslöshet hittar många företag inte rätt person att anställa, var femte rekrytering misslyckas, sade Stefan Lövfen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt tryckte på sänkta inkomstskatter och att satsa på skolan med mer undervisningstid. Om ett femte jobbskatteavdrag ska införas ska regeringen bedöma och svara på till hösten, sade Reinfeldt.

De sänkta arbetsgivaravgifterna för unga var också det en fråga där det hettade till. Jan Björklund (FP) gick hårt åt Socialdemokraterna som vill slopa de halverade arbetsgivaravgifterna och höja skatterna på ungdomsjobb. Han liknade detta vid att släcka brasor med bensin istället för vatten.

Försvaret och flygvapnets incidentberedskap

Den senaste tidens debatt om flygvapnets incidentberedskap diskuterades tillsammans med frågan om hur man ska prioritera mellan försvarets olika uppdrag utomlands. Jan Björklund kallade flygvapnets bristande beredskap under påsken, då ryska bombplan övade anfall mot Sverige, genant.

– Men vi är alla ansvariga för detta, lade Björklund till.

Han sade att det inte var något anfall mot Sverige som pågick men att ryssarna uppträder offensivt och aggressivt.

– Inför 2015 års försvarsbeslut är min slutsats att det här måste leda till att vi stärker vår nationella försvarsförmåga.

Miljöpartiets Gustav Fridolin underströk att Jas Gripen-planen kostat skattebetalarna 140 miljarder men att vi inte har råd att bemanna dem.

Statsminister Fredrik Reinfeldt framhöll att det varit de rödgröna partierna som lagt ner stora delar av försvaret och sade att alliansen påbörjat ett arbete för att få ett ”mer relevant försvar”.

– Vi är inte färdiga än men jag är beredd att tillföra mer pengar till försvaret. Jag är övertygad om att de rödgröna vill mindre, sade han.

Det tyckte S-partiledaren Stefan Löfven var att slå an en ”tråkig ton”.

– I den här frågan måste vi hitta blocköverskridande starka överenskommelser, sade Löfven och tillade att Sverige ska ”visa skärpa och styrka och inte acceptera vad som helst”.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson (SD) påpekade att hans parti är det enda som praktiskt föreslagit höjda försvarsanslag.

Jonas Sjöstedt tyckte att Sverige använt mycket pengar till liten nytta i exempelvis Afghanistan.

– Det är pengar som kastats i sjön. Vi kunde haft en bättre beredskap här hemma utan ökade kostnader.

Invandringsdebatt väcker reaktioner

SVT:s beslut att låta invandringen bli till en egen debattpunkt väckte känslor på många håll under söndagskvällen. Många hörde av sig och var kritiska till beslutet.

Statsminister Fredrik Reinfeldt tryckte på att invandringen har berikat Sverige men pekade på att många invandrare som i dag kommer har kortare utbildningsbakgrund och innebär en utmaning för Sverige.

– Vi ska inte förenkla den utmaningen, därför behöver vi mer resurser till bättre språkutbildning och utbildning i hur man söker jobb, säger Fredrik Reinfeldt.

Stefan Löfven vill se en bättre fördelning i mottagandet av asylsökande bland kommunerna och pekade på att Malmö och Södertälje har tagit emot många fler än andra kommuner.

– Sedan finns det några välmående kommuner som sitter och rullar tummarna, det är inte svensk solidaritet, säger Löfven som därmed gav en känga till flera kommuner som styrs av partikamrater till honom själv och där man sagt sig inte ha kapacitet att ta emot flera asylsökande.

Björklund pekade på att 600.000 invandrare jobbar i Sverige och att 1990-talets flyktingar under kriget i forna Jugoslavien har integrerats på ett bra sätt.

–  Deras barn studerar på universitet i högre utsträckning än svenskar. Det tog några år men vi måste fortfarande förkorta tiden för integration, säger Jan Björklund.

Jimmie Åkesson, vars parti kraftigt vill minska invandringen, fick frågan hur det då ska gå för vården där många invandrare arbetar.

– Den ansvarslösa invandringen är en kostnad för välfärden. Det finns många utlandsfödda som tillför samhället mycket men många som inte gör det, säger han.

– På 1990-talet sa ni att invandringen från Jugoslavien skulle knäcka Sverige, men så blev det ju inte. Sverige går inte under av invandring, replikerade Jan Björklund.

Gustav Fridolin (MP) var inne på samma spår.

– Det är inte invandringen som är problemet utan segregation och rasism, sa Fridolin och menade att upprustning för miljonprogram och rotavdrag för hyresgäster skulle kunna skapa nya jobb i segregerade områden.

Björklund vill minska byråkrati i skolan

Från frågan om invandring rörde debatten sig vidare till frågan om skolan, där det finns en bred konsenus kring att skolan generellt måste stärkas men där medlen för att uppnå detta går isär.

Björklund hänvisade till en proposition som han avser lägga före riksdagens sommaruppehåll om att ta bort skriftliga utvecklingsplaner och omdömen;

– Det här är dokument som skolan ger till föräldrarna. De behövdes när vi inte hade betyg, men nu återinför vi betygen och då kan vi ta bort en del av den här byråkratin redan från höstterminen.

Han sade även att han är självkritisk för att hans regering har lagt på lärarna ännu fler administrativa bördor, men att detta börjat redan under den rödgröna regeringen.

Att lärarna behöver mer tid mer eleverna var också ett ämne som återkom gång på gång under skoldebatten.

Mer resurser till inlärningsstöd och förstärkt undervisningstid och fler speciallärare var några av de recept som Fredrik Reinfeldt förespråkade.

Gustav Fridolin påpekade att ett tusental speciallärare försvunnit under alliansens regeringstid och att regeringen nästa år vill spara in motsvarande 3.000 gymnasielärarlöner.

– Hur ska det då kunna finnas mer tid till eleverna? undrade han.

Friskolornas vara eller icke vara diskuterades också.

Jonas Sjöstedt sade att alliansen har gjort utbildning till en marknad och att det fria skolvalet förstärker ojämlikheten.

Delad vänster om vinster i välfärden

Den heta frågan om vinster i välfärden väckte fortsatt starka känslor. Här hade Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt en pedagogisk utmaning inför kvällens debatt, eftersom Vänsterpartiet till skillnad från Socialdemokraterna vill ha ett absolut förbud. Det väcker frågan om hur man ska agera i frågan om man kommer i regeringsställning.

Socialdemokraterna och Alliansen tycktes ha samma grundinställning: Kvaliteten i vården är vad som spelar mest roll, inte formerna. Jan Björklund poängterade att Socialdemokraterna – som har meddelat att de inte vill ha ett vinstförbud, och Alliansen närmat sig varandra i frågan.

– Ni har haft en alltför kritisk inställning och vi kanske har haft en för glättig inställning. Men det är positivt att vi får en ökad enhet, säger Jan Björklund.

Jonas Sjöstedt var å sin sida kraftigt kritisk till vinstuttag:

– Företagen får välja att återinvestera sin vinst i välfärden för de lever på våra skattepengar. Det har blivit fler otrygga jobb och färre anställda. Äldreomsorgen är ett tungt och viktigt arbete där det krävs välutbildad personal och allt det står emot en privatisering. Varje skattekrona ska gå till välfärden, sade han

Jimmie Åkesson ställde sig på samma sida som Alliansen och Socialdemokraterna och konstaterade att många privata småföretag skulle behöva läggas ned med Jonas Sjöstedts politik.

Fridolin vill ha hundralapp av vanliga billister

Frågan om klimatet kom att handla mycket om de redan väl inövade argumenten i debatten för och emot kärnkraft, men också om vem som egentligen har högst ambitioner på miljöområdet. 

– Ni hade som ambition en minskning av utsläppen med 25 procent, vi har 40 procent och vi är på väg åt rätt håll. Utsläppen har minskat med 20 procent sedan 1990, sade Annie Lööf (C).

Fredrik Reinfeldt (M) instämde och sade att målet om 40 procent kommer att nås.

– Men jag vill också ödmjukt påpeka att en promille av världens samlade utsläpp kommer från Sverige. Det finns en global frånvaro av verkliga svar. Vi måste vara ambitiösa i de internationella förhandlingarna.

Gustav Fridolin sade att Miljöpartiet vill ha motsvarande en hundralapp mer i månaden i skatt för en ”normal bensinbilist”. Pengarna ska gå till klimatinvesteringar.

– Vi kommer att behöva bilen även efter oljesamhället och därför måste vi börja tillverka våra egna inhemska bränslen, sade han och tillade att flyget inte heller bär sina miljökostnader i dag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet