SD: Färre invandrare sparar 120 miljarder

Publicerad

Sverigedemokraterna presenterade sina beräkningar för hur mycket som skulle sparas på en kraftigt nedskuren asyl- och anhöriginvandring. Men gör enligt professor Jan Ekberg en felaktig analys.

Genom kraftigt skärpta regler vill Sverigedemokraterna spara 120 miljarder genom att dra ned på asyl- och anhöriginvandringen eftersom de menar att Sverige har världens mest extrema invandringskostnader.

–-Sverige fungerar som en trojansk häst, när man får avslag i ett land kan man komma till Sverige och få en ny prövning, säger Erik Almqvist, ekonomiskpolitisk talesman.

Till att börja med vill Sverigedemokraterna dra ned på asyl och anhöriginvandringen med 45 procent för nästa år vilket enligt partiet ska spara 11,7 miljarder.

Efter det vill Sverigedemokraterna minska invandringen ännu mer. För under perioden 2014-2016 vill partiet att nivån ska dras ned med 90 procent från dagens nivå. Det här ska enligt partiet spara 119 miljarder kronor.

”Verkar väldigt mycket”

Jan Ekberg är professor i nationalekonomi och har forskat om kostnaderna för invandringen. Han håller med om att kostnaderna kan vara stora men anser att Sverigedemokraterna tidigare haft problem med att ta hänsyn till intäkterna och tycker att de siffror som presentades på torsdagen var väldigt höga.

–Min spontana reaktion är att det verkar väldigt mycket. Jag frågar mig lite hur de tagit hänsyn till faktorer som ålderssammansättningen i gruppen och hur sysselsättningsgraden förändras för invandrarna.

Enligt Sverigedemokraterna så är sysselsättningsgraden för de grupper som man vill minska invandringen hos extremt låg. Och därför är de intäkterna som invandringen för med sig väldigt låga i Sverigedemokraternas beräkning.

–Vi räknar på väldigt små intäkter från tjänst, säger Erik Almqvist.

Men enligt Jan Ekberg missar Sverigedemokraterna kommande inkomster och gör därmed en felaktig kalkyl.

–Jag vet inte exakt hur de siffror de har ser ut men de har bara tittat på den här fyraårs perioden och man ska bedöma detta på lång sikt eftersom sysselsättningsgraden ökar varefter, säger han.

”En omänsklig attityd”

Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) tycker att beräkningarna är oansvarigt gjorda.

– Det är inte möjligt att få den här typen av snabba besparingar. Det skulle dessutom innebära att Sverige skulle svika internationella konventioner som vi har skrivit på. Men det riktigt allvarliga är en attityd som är både omänsklig och oansvarig. Vi skulle svika de värden som Sverige står för, säger han till SVT.

Informationskampanj ska spara pengar

Enligt Sverigedemokraterna är en stor kostnad den tid som asylsökande befinner sig i Sverige. Den summan ska enligt Erik Almqvist (SD) minskas med en informationskampanj runt om i världen.

–Vi ska jobba proaktivt för att minska asyltrycket och informera i de länder där folk söker asyl att reglerna är hårdare i Sverige så att färre ska söka asyl i Sverige, säger han.

Men det här tror inte Jan Ekberg kommer ge någon större effekt och han tror inte att informationen kommer nå ut till de tänkta grupperna särskillt enkelt.

–Den tänkta spridningseffekten kan kanske komma efter några år men deras uträkning räknar med effekter redan från 2013, säger Jan Ekberg.

Hela Sverigedemokraternas förslag går att läsa på deras hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer