En cappuccino kan snart komma att bli dyrare. Foto: TT

Kaffet kan bli dyrare

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan en av svenskarnas favoritdryck bli dyrare. Torka hotar just nu kaffeplantagen i Brasilien, något som i sin tur kan pressa upp kaffepriset ordentligt.

Svenskarna dricker väldigt mycket kaffe, per person ett av de länder som dricker mest i världen. I genomsnitt dricker svensken tre till fem koppar per dag, men det nöjet kan alltså snart bli dyrare.

Sedan årsskiftet har det nämligen varit ovanligt varmt och torrt i Brasilien, världens största exportör av kaffebönor. Philippe Barreca, inköpschef hos Arvid Nordquist, berättar att allt hänger på vädret under slutet av månaden.

– Fortsätter torkan i Brasilien februari ut så har vi definitivt ett stort problem. Under sommaren kommer vi se något högre priser, säger Philippe Barreca.

Steg med 30 procent

En tredjedel av allt kaffe i världen kommer från Brasilien. När torkan slår till där spekulerar handlarna och priset på råvarumarknaden rusar iväg. I början av februari steg priset med drygt 30 procent. De höga priserna hålls också uppe av problem i andra kaffeproducerande länder, både i Centralamerika och i Kenya och Etiopien.

Risk för större höjning

Det här sker efter en tid med fallande kaffepriser på råvarumarknaden så frågan är vilken effekt de snabba prisstegringarna får.  Kommer det här att märkas för vanliga konsumenter som köper sitt kaffe i matvaruaffären? Kaffe är ofta en så kallad lockvara och det är inte ovanligt att det förekommer reapriser på kaffe, men ordinariepriset kan stiga.

– Ordinariepris kan justeras något uppåt. Vi pratar om ett par kronor till och börja med, men fortsätter torkan så har vi en större höjning senare i höst, säger Philippe Barreca.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.