På fredag ska en domstol avgöra om Meng Wanzhou ska utlämnas till USA. Foto: CHRIS WATTIE/Reuters/TT

Källor: Därför greps Meng Wanzhou

Publicerad

Gripandet av Huaweis finanschef Meng Wanzhou har att göra med misstänkta försök att undgå USA:s sanktioner mot Iran. Det skriver nyhetsbyrån Reuters, som hänvisar till en källa med insyn i fallet.

Enligt källan greps Meng Wanzhou som en del av en amerikansk utredning, som utreder en påstådd plan om att det globala banksystemet används för att undvika amerikanska sanktioner mot Iran.

Reuters skriver att USA ända sedan 2016 har sett över om Huawei på något sätt har brutit mot sanktionerna.

Den kanadensiske premiärministern Justin Trudeau säger att kanadensiska myndigheter grep Meng Wanzhou utan någon politisk inblandning. Han avböjer att kommentera ärendet ytterligare, enligt Reuters.

Greps i helgen

Det var i lördags som telekomjätten Huaweis finanschef Meng Wanzhou – även dotter till företagets grundare – på begäran av USA greps i Vancouver i Kanada. Hon riskerar nu att utlämnas till USA. En domstol ska besluta i ärendet på fredag.

USA ser Huawei och även andra kinesiska teknikleverantörer som en möjlig ingång för spionage mot amerikaner, och har krävt att deras allierade bojkottar företaget.

Under torsdagen krävde Kina att Meng Wanzhou skulle släppas med omedelbar verkan. Kina menar att hon varken har brutit mot amerikansk eller kanadensisk lag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.