Donald Trump. Foto: Drew Angerer/AFP/TT

Källor: Trump planerar 100 benådningar sista dagen

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump kommer att benåda ytterligare omkring 100 personer innan han lämnar presidentposten, uppger källor för CNN. Hans eget namn ska dock inte finnas med bland benådningarna.

President Donald Trump har de senaste veckorna utfärdat flera uppmärksammade benådningar. Bland de mest kontroversiella namnen finns bland annat de fyra män från säkerhetsföretaget Blackwater som 2007 öppnade eld och sköt ihjäl minst 14 civila i Irak.

På tisdag kommer Donald Trump att benåda ytterligare 100 personer innan han lämnar Vita huset, uppger tre personer i hans närhet, för CNN.

Medieuppgifter har tidigare gjort gällande att Trump funderat på att benåda både sig själv och eventuellt även sin familj under sina sista dagar som president. Så sent som den 7 januari rapporterade exempelvis New York Times att Trump ska ha diskuterat frågan med sina närmaste rådgivare. Men så ser det inte ut att bli: Enligt CNN:s uppgiftslämnare finns inga sådana benådningar med på listan.

Frågan om det över huvud taget är möjligt för en president att ge sig själv en benådan är något som har diskuterats flitigt bland jurister som är experter på författningsfrågor. Något entydigt svar finns dock inte eftersom saken aldrig prövats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.