Temperaturerna kommer att ligga på någon plusgrad i söder och några minusgrader i norr. Foto: TT

Kallt och ruggigt väder väntar i påsk

Uppdaterad
Publicerad

På många håll i landet har vi fått en försmak av våren, men under påskhelgen blir det kallt och ruggigt väder i hela landet.

– Från Dalarna och uppåt blir det i stort sett vinterväder, säger Joel Mellin, meteorolog på SVT.

Krokusar, påskliljor och små gröna knoppar – den senaste veckan har våren tjuvstartat på flera håll i landet, men underbart är kort. Nu väntar kallare och blötare tider.

Redan under skärtorsdagen väntas regn längst i söder, framförallt i Blekinge, Halland, Skåne och Småland.

– Annars är det i stort sett uppehåll i övriga landet. Men det blir inget solsken, mest moln, säger Joel Mellin.

Temperaturerna kommer att ligga på någon plusgrad i söder och några minusgrader i norr.

LÄS MER: TV: Se prognosen där SVT:s väderredaktion hyllar serien Skam

Snö under långfredagen

Natten till långfredagen kommer det in en hel del snö över västra Svealand och södra Norrland. I södra Svealand och Götaland finns det även risk för regn.

– Vi kommer faktiskt att få minusgrader i de norra delarna av landet mitt på dagen under långfredagen, ända ner till Dalarna och Gästrikland, säger Joel Mellin.

Snöblandat regn i påskäggen

På påskafton är det många som delar ut påskägg, vissa gömmer kanske äggen utomhus men det kan i så fall bli en blöt historia i år. Om inte påskäggen göms i Norrland, för där finns det chans till lite sol även om det väntas bli kallt.

– På lördagen kommer det in nederbörd över södra Götaland, det blir då mest regn men även snöblandat regn. Från Dalarna och uppåt blir det vinterväder, även om det finns chans till sol säger Joel Mellin.

LÄS MER: Risk för halka i påsktrafiken

Den sista röda dagen i påskhelgen infaller som bekant på måndagen med annandag påsk. Prognosen för den sista helgdagen är än så länge osäker.

– Det kan bli både regn och snö under måndagen, men i nuläget tyder det mesta på att det går söder om Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.