”Kan ge oerhörda konsekvenser”

Publicerad

En ny svensk studie visar att några glas alkohol i veckan kan förebygga ledgångsreumatism. Men Reumatikerförbundet ställer sig mycket kritiskt till forskarnas råd att dricka mer.

Studien är gjord av forskare på Karolinska institutet. Totalt 34.000 kvinnor födda mellan 1914 och 1948 har deltagit. Studien visar att fyra till fem glas alkohol i veckan kan förebygga och så mycket som halvera risken för ledgångsreumatism. 

– Om läkaren har en anledning, till exempel om patienten har reumatism i släkten eller andra genetiska orsaker. Då tycker jag att det är en bra idé att rekommendera att patienten dricker ett halvt glas alkoholhaltig dryck om dagen, säger Daniela di Giuseppe, doktorand vid institutionen för miljömedicin.

Reumatikerförbundet: ”Låter mycket oklokt”

Men de som själva är drabbade av sjukdomen är mycket kritiska. Anne Carlsson är ordförande på Reumatikerförbundet. Hon har inte läst rapporten, men tycker det är mycket allvarligt att gå ut och rekommendera en ökad alkoholkonsumtion.

– Att gå ut och rekommendera att man dricker fyra, fem glas alkohol i veckan, livslångt, det tycker jag är ganska oklokt. Jag vill inte ifrågasätta det medicinska i rapporten. Men att rekommendera alkoholkonsumtion är ingenting jag stöttar.

Carlsson vill inte vara ”moraltant”. Men hon menar att med tanke på de läkemedel som finns idag kommer en längre konsumtion av alkohol få värre konsekvenser på kroppen än att drabbas grundsjukdomen ledgångsreumatism.

– För att förebygga måste jag alltså börja dricka när jag är runt tjugo, sedan ska jag alltså fortsätta varje dag fram till fyrtio eller femtio, vilket är åldern när ledgångsreumatism brukar bryta ut. Då har jag nog redan hunnit bli alkoholist. De problemen tror jag är både socialt och medicinskt mycket svårare än ledgångsreumatism, säger Anne Carlsson.

Ledgångsreumatism lika vanligt i Sydeuropa

Det finns många livsstilsfaktorer som påverkar, säger Carlsson. Hon tycker man måste se det medicinska ur ett bredare perspektiv. Dessutom ställer hon sig frågande till hur man kommit fram till resultatet i studien.

– Nu vet inte jag om de är mer alkoholister i länder som Spanien och Italien, där man kulturellt dricker mer. Men det jag kan konstatera genom de samarbeten vi har i Europa är att man inte har mindre ledgångsreumatism där än i Sverige, säger Carlsson.

Att alkohol dämpar reumatiska symptom är ingen nyhet. Reumatism är ett immunförsvar som av någon anledning triggats igång. Och det dämpar alkohol. Carlsson är tydlig med att Reumatikerförbundet aldrig ger några medicinska råd eftersom reumatism är högst individuellt. Bara läkare ska ge råd.

– Reumatiska sjukdomar är allvarliga. Fel rekommendation kan få oerhörda konsekvenser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer