Foto: TT

Katalonien väljer kollisionskurs

Publicerad

Katalonien och dess regionpresident Artur Mas drar vapen mot Madrid. Mas har undertecknat ett beslut om att folkomröstningen om självständighet ska genomföras i november.

Upptrappningen från katalansk sida har pågått länge; rörelsen för att regionen ska bli självständig från Spanien och centralmakten i Madrid fick extra skjuts av folkomröstningen om Skottlands framtid.

Men trots att skottarna till sist valde att fortsätta att vara en del av Storbritannien, smider Katalonien planer på att utmana Madrid.

Beslut väcker vrede

Tidigare har Kataloniens regionala parlament godkänt en lag som ger ledarna rätt att hålla en icke-bindande ”konsultation” – alltså en folkomröstning den 9 november.

På lördagen undertecknade Mas beslutet om folkomröstning.

Beslutet väcker centralregeringens vrede. Madrid svarade med att säga att den ”grundlagsvidriga” omröstningen inte ska få hållas. Spaniens premiärminister Mariano Rajoy kallar till ett extra regeringsmöte på måndagen för att formalisera de rättsliga försöken att stoppa folkomröstningen genom att vända sig till en konstitutionsdomstol.

Dött lopp

Opinionsmätningar visar att det råder dött lopp mellan självständighetsivrarna och de som vill fortsätta att tillhöra Spanien.

I Katalonien, som har 7,5 miljoner invånare, är man bland annat missnöjd med att tvingas till stora skatteöverföringar till den ekonomiskt trängda spanska staten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer