Foto: TT

Kejsarsnitt ökar risk för dödfödsel

Uppdaterad
Publicerad

Kejsarsnitt vid den första förlossningen innebär en ökad risk för dödfödsel och utomkvedshavandeskap under den andra graviditeten, visar en ny studie.

Forskare vid Århus universitet i Danmark har i den nya studien följt 830.000 danska kvinnor och den visar att risken för fosterdöd och utomkvedshavandeskap ökar med 14 respektive 9 procent, jämfört med kvinnor, vars första barn inte hade förlösts med kejsarsnitt.

Utomkvedshavandeskap innebär att fostret utvecklas utanför livmodern, oftast i äggledaren, vilket kan vara ett livshotande tillstånd för kvinnan.

– Jag har själv inte läst studien, men siffrorna förvånar mig inte. När man gör en bukoperation ökar risken för utomkvedshavandeskap. Men man ska också komma ihåg att det här är mer komplicerat än vad det verkar, säger Ian Milsom, professor i gynekologi och obstetrik vid Sahlgrenska akademin.

Han menar att den vanligaste anledningen till kejsarsnitt är att man blir sjuk under förlossningen, eller från början är sjuk och är tvungen att göra ett kejsarsnitt.

– Därför behöver det inte finnas något samband mellan fosterdöd och kejsarsnittet i sig. I de flesta fall finns andra bakomliggande orsaker, säger Ian Milsom.

Eftersom allt fler kejsarsnitt genomförs ses forskningen som intressant. Den presenteras i tidskriften Public Library of Science.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.