Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Snöfestivalen i Kiruna är igång Foto: Stefan Karlsson

Kiruna Snöfestival har startat

Uppdaterad
Publicerad

Den 36:e snöfestivalen pågår den här veckan i Kiruna. Och den här gången är det mer samiska aktiviteter än tidigare, både för barn och vuxna.  

Under onsdagen var det invigning av årets snöfestival mitt i Kiruna centrum. Under torsdagen var det flera olika aktiviteter på samiska för barnen. 

– Jag har praktik här på snöfestivalen och då har jag ordnat snöbio med film på samiska och fått hit barnens rajd. För mig är det viktigt att mitt eget språk hörs här på festivalen, säger Ida Louise Svonni.

Snölekpark för barnen

Stort fokus under festivalen läggs på kulturen, så förutom hundspannskörning och renrace finns det hantverksmarknad, musik- och dansföreställningar och en stor snölekpark för barnen. 

– Det viktigaste för oss är att Kiruna är en rolig plats att bo på och det ska vara en rolig plats för alla barn oavsett om man har samiska, finska eller svenska som modersmål, så därför är vi nu väldigt glada över att vi i år har kunnat erbjuda det här aktiviteterna till våra minsta besökare på samiska, förklarar festivalgeneralen Alex Olofsson.

Snöskulpturtävling

Nu liksom varje år kommer snöskulptörer från hela världen för att tävla i en snöskulpturtävling. Två av deltagarna kommer från Kanada. 

– Helt ärligt känns det inte riktigt sant att vi verkligen är här. Vi har en liten snöfestival där vi är ifrån. Likheterna är helt otroliga, vi kommer från en liten gruvstad, det här är en liten gruvstad. Vi är norr om polcirkeln och här är vi också norr om polcirkeln. Det är fantastiskt att träffa en helt ny värld av internationella snöskulptörer, berättar Niki McKenzie. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer