Rekordvärme och bränder på allas läppar. Hör SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir sammanfatta väderåret 2020 – och blicka framåt. Foto: Johan Nilsson/TT / SVT / ETIENNE LAURENT/EPA/TT

Klimatåret 2020 – ”Med varmare klimat kommer vi se fler sådana här år”

Uppdaterad
Publicerad

Ett ord kan sammanfatta 2020: Varmt. Året blev historiskt med det varmaste temperaturerna sedan mätningarna startade.

– Även i Sverige blev det rekordvarmt. Vi har inte uppmätt ett sådant här varmt år förut, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på SVT.

Rekordstora bränder rasade i början av året i Australien och många kanske tänkte att det här skulle bli ett år med fokus på klimatet. Så blev det inte riktigt, med en pandemi som svepte över världen.

Men samtidigt har värmerekord och skogsbränder avlöst varandra och i slutet av året stod det klart att 2020 blev det varmaste året någonsin.

– I och med att vi går mot ett varmare klimat så kommer vi se fler sådana här år framför oss, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet