Det utkast till ett nytt klimatavtal som väntades vara klart på fredagen skjuts nu upp i minst en dag. Foto: TT

Länderna kan inte enas – nya klimatavtalet skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

Hela världen har väntat på det nya avtalet som ska kunna rädda vårt hotade klimat. Planen var att avtalet skulle vara klart i dag – men nu skjuts det nya förslaget upp till klockan 9 i morgon lördag.

– Mötet kommer att fortsätta på övertid och ett förslag ska presenteras på lördag, bekräftar klimatmötets ordförande, Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius, för nyhetsbyrån Reuters.

Hela natten har förhandlingarna pågått om det nya utkastet till klimatavtal som lades fram sent i går. Enligt den tidigare tidsplanen skulle avtalet vara klart senast i dag, fredag, klockan 18. Nu har förhandlarna fått mer tid på sig att nå ett avtal och först i morgon kommer det stå klart om världens länder lyckas komma överens.

#vårtklimat

Laurent Fabius säger till den franska tv-kanalen BFMTV att det ska presenteras ett kompromissförslag under lördagsmorgonen och att målet är att förslaget ska antas omkring lunchtid.

– Stämningen är god, saker är positiva, saker rör sig i rätt riktning, säger Fabius, enligt Reuters.

Tre viktiga punkter

SVT Nyheters klimat- och miljöreporter Calle Elfström på plats i Paris menar att det för en framtida överenskommelse saknas samsyn på främst tre punkter.

– Det handlar om pengar, det handlar om ansvaret och det handlar om ett långsiktigt klimatmål, det är detta som man under det närmaste dygnet måste komma överens om.

Så är nya avtalet

I det nya avtalet planerar man att skrota långsiktiga utsläppsmål – istället skriver man in ett mål där man siktar på 1,5 graders uppvärmning. Den gamla uppdelningen rika länder och utvecklingsländer består och det är bara de rika länderna som ska betala ut pengar i klimatbistånd.

Med det nya avtalet vill man höja ambitionen för det övergripande målet om att begränsa jordens uppvärmning till två grader. I texten skriver man att temperaturökningen ska hållas ”väl under” två grader och att man ska göra ansträngningar för att begränsa temperaturökningen till 1,5 grader, något som SVT Nyheter tidigare rapporterat om.

De målen har många utvecklingsländer drivit hårt. Utkastet skärper alltså målet om att begränsa jordens uppvärmning i förhållande till tidigare skrivningar, men miljöminister Åsa Romson oroas över att utkastet är för svagt i andra delar.

”Det är oroande att se att flera svåra frågor alltjämnt kvarstår. Det börjar bli väldigt ont om tid”, skriver Åsa Romson (MP) på regeringens webbsida.

Sänkt ambition

I den andra delen av det långsiktiga målet, hur man ska fasa ut fossila bränslen och begränsa utsläppen av växthusgaser, har man dock sänkt ambitionen. Varken årtal eller procentsatser finns kvar i avtalet.

– Det är en stor besvikelse att alla siffror vad gäller utsläppsminskningar är borta ur avtalet, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet