Fyraåringen:s mamma skickade in bilder på hudutslagen till Plusredaktionen. Foto: Privat/SVT

Fyraåring fick allergiska utslag – mamman misstänker slajmbadet

Uppdaterad
Publicerad

På förpackningen för badprodukten ”Slime Baff” utlovas ”100 procent safe bathtime fun” och ett hudvänligt slajm som inte innehåller skadliga kemikalier. Men efter att en fyraårig pojke fått allergiska utslag på stora delar av kroppen, vilket mamman menar beror på slajmet, har nu Kemikalieinspektionen valt att granska produkten.

Uppdatering

Kemikalieinspektionen har nu gjort en bedömning av produkten:

”Kemikalieinspektionen har mottagit redovisning om produkternas sammansättning från den brittiska leverantören av produkterna, Zimpli Kids, och har utifrån denna inte funnit några brister avseende klassificering och märkning enligt CLP-förordningen ((EG) nr 1272/2008) som ger anledning att vidta ytterligare åtgärder.”

– Min son fick dricka flytande antihistamin och smörja kroppen med kortisonsalva i två veckor efter slajm-badet, säger en mamma som vill vara anonym till SVT:s konsumentredaktion Plus.

Hennes pojke fick ”Slime Baff” i fyraårspresent i slutet av april. Produkten, som innehåller ett pulver som blandas med vatten och blir till slajm i badkaret, distribueras av Molli toys AB i Sverige och säljs bland annat i leksaksaffärer och på stora livsmedelskedjor som Coop.

Slime Baff bildar ett grönt slajm tillsammans med vatten. Foto: SVT

Kemikalieinspektionen har nu inlett en granskning av ”Slime Baff”, efter att Plusredaktionen uppmärksammat myndigheten på produkten. Enligt Kemikalieinspektionen menar tillverkare av de färgämnen som ingår i slajmet att ämnena kan vara både hud- och ögonirriterande och allergiframkallande.

Allergiska utslag

Mamman till fyraåringen var osäker på om hon skulle låta hennes son bada i slajm, men eftersom han var så glad över presenten så fick han ändå hoppa ner i badkaret.

– Jag är verkligen anti-allt, och i vanliga fall ganska extrem när det gäller att skydda barnen från plastleksaker och olika skadliga produkter. Som förälder borde man ju förstå bättre, säger hon.

Sonen är inte allergiker, men någon dag efter badet fick pojken nässelutslag över hela kroppen och fick uppsöka vårdcentral. Det konstaterades att nässelutslagen berodde på en allergisk reaktion.

Fyraåringen behandlades sedan i två veckor med kortisonsalva och antihistamin innan utslagen var borta.

– Först kopplade jag inte ihop det med slajm-badet. Men sen tänkte jag: vänta nu, nässelutslagen finns över hela kroppen utom i ansiktet. Och i ansiktet hade han inte haft i det där gröna slajmet.

”Aldrig hört talas om liknande fall”

Paul Jackson, verkställande direktör för den engelske tillverkaren Zimpli Kids, är övertygad om att det inte är Slime Baff som är orsaken till pojkens allergiska reaktion.

– Vi har sålt 30 miljoner förpackningar med Slime Baff och Gelli Baff, som innehåller samma färgämnen, i 50 länder under de senaste tio åren. Jag har inte hört talas om ett enda liknande fall där någon har fått en allergisk reaktion av att bada i våra produkter, säger Paul Jackson.

LÄS MER: Tillverkaren: ”Vi vill utreda vad som hänt”

Utlovar 100 procent säker produkt

Slime Baffs förpackning utlovar en 100 procent säker produkt som inte innehåller några skadliga kemikalier. Det står också att produkten är ”snäll mot hyn” samt att den är miljösäker.

Samtidigt finns en varningstext på ”Slime Baff” där det står: ”Om produkten kommer i ögonen så spola med vatten i tio minuter. Om besvär kvarstår så prata med en läkare”. I varningstexten står också att den som har känslig hy bör testa med en liten mängd av slajm på huden innan badet.

”Inget mer slajmbad”

För mamman till fyraåringen är det sista gången som hon kommer att låta sina barn bada i produkter av det här slaget.

– Det blir inget mer bad i slajm, inte ens bubblor i vattnet, säger hon.

Ingredienserna i Slime Baff

  • Natriumakrylat sampolymer
  • Nr 5 CI 19140 (CAS 1934-21-0) – gult färgämne
  • FD&C Blå nr 1 CI 42090 (CAS 3844-45-9) – blått färgämne
  • Jordgubbsparfym

Tipsa Plus!

Den här artikeln bygger på ett tittartips. Vad vill du att SVT:s konsumentredaktion Plus ska granska? Tipsa oss här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.