Adresstjänst Sverige AB förbjuds att skicka fakturor till konsumenter, enligt en dom i Patent- och marknadsdomstolen. Foto: Hasse Holmberg/TT

Adressändringssajt förbjuds skicka fakturor

Uppdaterad
Publicerad

Adresstjänst Sverige AB får inte längre skicka fakturor till konsumenter. Detta enligt en dom i Patent- och marknadsdomstolen.

Domstolen bedömer att företaget vilselett konsumenterna om betalningsskyldigheten, vilket innebär att Adresstjänst Sverige AB inte heller har rätt att kräva betalt av konsumenterna. Om företaget bryter mot förbudet riskerar det ett vite på en miljon kronor.

Patent- och marknadsdomstolen förbjuder också företagets marknadsföring och säljargument på tolv punkter. Det skriver Konsumentverket i ett pressmeddelande.

Adresstjänst Sverige AB får inte längre påstå att de utför ”adressändring på nätet”, eller uppmana konsumenter att ”skaffa säker adressändring och undgå id-stöld vid flyttanmälan”.

Om företaget ändå fortsätter att använda sig av något av säljargumenten så riskerar det ett vite på en miljon kronor.

Adresstjänst Sverige AB måste också tydligt informera konsumenterna om vad tjänsterna innehåller och vad de kostar. Här är också brott mot domstolens krav förknippat med ett miljonvite.

Företaget döms samtidigt att betala maximal marknadsstörningsavgift. I det här fallet hamnar den på drygt 168 000 kronor.

LÄS MER: Företagen som Konsumentverket varnar för

Fotnot: Patent- och marknadsdomstolen benämndes tidigare felaktigt som marknadsdomstolen i artikeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.