Linda Sarja, advokat med inriktning mot hästjuridik, menar att de flesta som hamnar i tvist om en häst varken blir vinnare eller förlorare. Foto: TT/SVT

Advokaten: ”Vanligt med förlikning”

Uppdaterad
Publicerad

När en köpare och en säljare blir oense kring en hästaffär är det inte ovanligt att det hela slutar med en förlikning. För dig som ska ge dig in i en hästaffär, som ofta handlar om väldigt mycket pengar, kan det vara bra att kolla upp vilket rättsskydd du har om du skulle hamna i en tvist.

SVT:s konsumentredaktion Plus inleder nu en granskning av hästköp och rapporterar om en hästaffär på 300 000 kronor som gick fel.

Linda Sarja är advokat med inriktning mot hästjuridik. Hon hjälper många olyckliga hästköpare som hamnat i tvist efter att ha upptäckt skada på hästen efter köp.

Plus granskar hästaffärer

– De senaste 10-15 åren har det eskalerat, många hästar är skadade. Den juridiska benämningen är ”fel i häst”, säger Linda Sarja.

Förlikning vanligast

Enligt hennes erfarenhet slutar de flesta hästtvister som går till tingsrätten med förlikning.

– Det är väldigt vanligt. En av anledningarna är att det är betungande att vara i tvist, de flesta vill få ett snabbt avslut och det görs enklast med förlikning. Ingen går som vinnare eller förlorare ur en förlikning men de flesta blir nöjda, säger hon.

”Lukrativt område”

Lantbrukarnas riksförbund (LRF) har ingen statistik på om antalet ”fel i häst” ökar eller minskar, men Carl Dyrendahl, lantbruksekonom vid LRF Konsult, känner igen problemet.

– Det är bara att kolla i en ridtidning på mängden annonser där jurister erbjuder tjänster, så förstår man att det måste vara ett område som är lukrativt, säger han.

Kolla hemförsäkringen 

När du står inför en rättsprocess ska du snabbt kolla villkoren i hemförsäkringen, vilket ett juridiskt ombud kan hjälpa till med.

– En rättsprocess innebär kostnader, och innan du tar beslut att starta processen är det viktigt att ta reda på om du har möjlighet att få ersättning från försäkringsbolaget, säger Linda Sarja.

Vanligt är att försäkringsbolaget ersätter 80 procent och att du själv får stå för resterande 20 procent. Nekas du skydd från försäkringsbolaget kan du ansöka om rättshjälp från Rättshjälpsmyndigheten. Men då får din årsinkomst inte överstiga 260 000 kronor.

– Vissa måste fråga sig: Har jag möjlighet ekonomiskt, att gå vidare? Ta reda på det från början, råder Linda Sarja.

Här kan du följa Plusredaktionens pågående granskningen om hästköp – och tipsa reportern

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plus granskar hästaffärer

Mer i ämnet