Andrahandssajt lockar med påhittade bostäder

Uppdaterad
Publicerad

Bostadssökande lockas till medlemskap hos hittarum.nu med hjälp av falska annonser. När Plusredaktionen kontrollerar några av hyresobjekten visar det sig att en av gatuadresserna inte ens existerar.

Ewa-Lena Fränkel är en av många konsumenter som valt att bli medlem i sajten hittarum.nu för att öka chanserna att hitta en lägenhet. Där kan medlemmar både annonsera ut lägenheter till uthyrning och aktivt kontakta de som lagt upp hyresannonser. De flesta medlemmarna är bostadssökande.

Ewa betalade 119 kronor för att få tillgång till kontaktuppgifter till de som annonserar på sajten.

– Det är fina erbjudanden om lägenheter på Södermalm och i Vasastan. Jag svarar alltid direkt men får aldrig något svar. Det här är lite konstigt, säger Ewa-Lena Fränkel till Plus.

Ewa-Lena har flera gånger försökt att nå företaget för att få reda på hur bostadsförmedlingen är tänkt att fungera, utan att få något svar.

– Det är klart man känner sig lite lurad.

Falska annonser

När Plus kontrollerar några av annonserna visar det sig att flera av dem är falska. Bland annat finns ett erbjudande om att hyra en lägenhet på Vasagatan 13 i Stockholm, men efter en kontroll med Stadsbyggnadskontoret så visar det sig att adressen inte ens finns.

I en annan annons lockas det med möjligheten att hyra i Gamla stan, men inte heller den annonsen visar sig stämma. Huset ska renoveras i samma veva som det enligt annonsen ska vara möjligt att flytta in. Och enligt fastighetsägaren och bostadsrättsföreningen finns det ingen möjlighet att någon kan få hyra på den adressen.

Flera anmälningar mot sajten

Polisen har fått in en handfull anmälningar mot sajten hittarum.nu och ett tiotal klagomål har kommit till Konsumentverket.

Även Plusredaktionen har fått fler tips om sajten och pratat med ett flertal personer som är, eller varit medlemmar på sajten. Inte heller någon av dem har fått några svar på sina ansökningar och ställer sig frågan om flera av annonsörerna verkligen finns på riktigt.

Plus har under en veckas tid sökt hittarum.nu, men ännu inte kommit i kontakt med företaget. Redaktionen kommer fortsätta att söka de ansvariga bakom sajten. Se mer i Plus den 21 mars.

Här hittar du Plus i SVT Play.

Den här artikeln bygger på ett tittartips. Vad vill du att Plus ska granska? Tipsa oss här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer