Genrebild. Foto: TT

Anmälningarna mot mäklare har ökat

Publicerad

Från 2014 till 2017 har anmälningar till Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) som rör objektsbeskrivningar och marknadsföring ökat från 60 till 87 per år – en ökning med 45 procent.

Samtidigt har disciplinära påföljder för objektsbeskrivningar och marknadsföring, som delas ut av FMI:s disciplinnämnd mot fastighetsmäklare, minskat under samma period.

2014 delade myndigheten ut 34 påföljder till mäklare, främst i form av varningar. 2017 var motsvarande siffra 14. Enligt Anders Astonsson, kommunikatör på FMI, gjorde myndigheten en särskild insats 2014, vilket ledde till påföljder som inte berodde på att mäklarna anmälts av privatpersoner.

Alla anmälningar som inkom under 2017 har inte hunnit handläggas än.

SVT:s konsumentredaktion Plus rapporterar om en lägenhetsannons där mäklaren räknar in 24 kvadratmeter biarea i den totala boarean, vilket ger ett betydligt lägre kvadratmeterpris.

Tipsa Plus!

Visa

Vad vill du att SVT:s konsumentredaktion Plus ska granska? Tipsa oss här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer