Plusredaktionen fick ett tips att granska Toca bocas appar. Foto: SVT

Appföretaget uppmanar barn till köp

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det är förbjudet att rikta direkta köpuppmaningar till barn så förekommer det i många appar utformade för små barn. Den svenska apptillverkaren Toca Boca är ett av företagen som tänjer på gränserna.

När SVT:s konsumentprogram Plus granskar den svenska apptillverkaren Toca Bocas olika appar visar det sig att det förekommer formuleringar som tydligt kan tolkas som köpuppmaningar.

Även om barn vid en ålder på två-tre år sällan kan läsa utformas spelen så att de ska lockas att klicka på knappar som leder vidare till köp.

Uppmaningar som ”Get it now” eller ”Get more” och banners som uppmanar att till exempel kolla in nya stilar till figurer i spelet förekommer i ett flertal av företagets appar. Toca Boca skyltar också med rabatter på köp i sina appar.

I Toca bocas appar förekommer både rabatter och uppmaningar att klicka sig vidare till köpsidor. Köpsidorna har föräldralås, men enligt Maria Wiezell är det inte heller tillåtet att uppmana barn att försöka övertala sina föräldrar till köp. Foto: Skärmdumpar.

”Barn tröttnar snabbt”

– Om det förutsätter att du måste betala så att spelet över huvud taget är meningsfullt så blir det ju en direkt köpuppmaning. För annars har ju barnen ingen nytta av spelen och tröttnar väldigt snabbt på dem, säger Maria Wiezell konsumentvägledare på Sveriges konsumenter. 

Toca Boca vill inte kommentera Plusredaktionens granskning men har tidigare sagt att det bara förekommer reklam för eget material i deras appar.

LÄS MER: ”Inte okej att uppmuntra till tjat”

Spelar ingen roll var uppmaningen finns

I lagens mening spelar det dock ingen roll om det är reklam för appföretaget självt eller för en helt annan vara eller tjänst. Det är inte hellre relevant om köpuppmaningen är placerad i en app som man har betalat för eller inte.

Vad som händer efter barnet klickar på den direkta köpuppmaningen viktas inte in heller, alltså om det kommer vidare till ett föräldralås eller inte om det lyckas eller inte lyckas köpa något.

I och med teknikutvecklingen bör det här prövas med riktigt små barn i åtanke, menar Maria Wiezell.

Se mer om barn och appar i Plus på SVT Play.

Tipsa Plus!

Den här artikeln bygger på ett tittartips. Vad vill du att SVT:s konsumentredaktion Plus ska granska? Tipsa oss här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.