Foto: Bengt Haellquist

Återförsäljaren: ”Efterfrågan styr vad vi säljer”

Granngården AB säljer en viltavskräckande produkt som saknar vetenskapliga belägg för de påståenden som görs kring produkten. Enligt Granngården så är det efterfrågan som styr vad de säljer.

När SVT:s konsumentredaktion Plus testar viltavskräckningsmedlet Revira äter vildsvinen upp medlet som är tänkt att hålla dem borta.

SE PLUS TEST: Här äter vildsvinen skrämselmedlet

Lena Hillstedt är marknadschef på Granngården och hon svarar på Plus frågor per mejl.

Gör ni någon kontroll eller rimlighetsbedömning av att produkter fungerar innan ni tar in dem i sortiment?

– Vi har en utarbetad policy gällande produkter som innehåller olika former av kemikalier, produkter som kräver olika tillstånd etcetera. Vi utför inte själva tester av produkter, annat än produkter som vi själva importerar utan detta upplåter vi till tillverkaren att kontrollera.

Hur ser ni på de reklampåståenden och hänvisningar till studier och zoologisk expertis som tillverkaren av Revira viltskydd för fram i det säkerhetsblad som ligger på er hemsida?

– Beträffande vilka produkter vi marknadsför och säljer gäller för det allra flesta produkter att detta blir åtgärdat genom tillgång och efterfrågan från kunderna. Om en produkt efterfrågas tar vi in produkten i sortimentet, om en produkt inte efterfrågas tar vi ur dessa ur sortimentet.

Lena Hillstedt har ingen kommentar till Plus test där viltsvinen åt upp Revira viltskydd mot vildsvin, som Granngården säljer.

– Specifika frågor om denna produkt överlåter vi till tillverkaren som är experten på denna produkts egenskaper, skriver Lena Hillstedt.

LÄS MER: Företaget: ”Produkten svår att testa vetenskapligt”

LÄS OCKSÅ: Experten: ”Gränsar till kvacksalveri”

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer