Foto: SVT

Bagaren Johannes i fakturakamp mot elbolag: ”Polisanmäl mig – ni kommer inte få ett öre”

Uppdaterad
Publicerad

En gammal fullmakt skriven med ett elbolag användes för att byta Johannes Eders elavtal i hans bageri sju år senare. Trots att Johannes har bestridit allting har fakturorna fortsatt att komma. Men bolaget som upphandlat elen åt Johannes menar att han är en kund som inte vill betala för sig.

Plus granskar just nu elbolag och har tidigare rapporterat om Mikael Bergkvist i Grillby som fick problem med en gammal fullmakt. Bagaren Johannes Eder i Stockholm är en av alla hundratals småföretagare som likt Mikael fått bekymmer med Svensk Kraftrevison, KR Energiförvaltning och Nordisk Krafthandel.   

– Det är fruktansvärt energikrävande och irriterande. Jag blir bara förbannad att jag måste lägga ner så mycket energi och tid på att nysta i den här härvan och bestrida fakturor som kommer stup i kvarten, säger Johannes Eder till SVT:s konsumentredaktion Plus.   

Plus granskar elbolag

Skrev på avtal  

År 2011 skrev Johannes på ett avtal med Svensk Kraftrevision för att se om han hade betalat för mycket elskatt. Han fick tillbaka några tusenlappar. Men efter ett halvår kom en saftig faktura på 25 000 kronor. Johannes Eder bestred betalningskravet men ärendet hamnade i tingsrätten. Det slutade med en förlikning där Johannes fick betala 20 000 kronor till Svensk Kraftrevision – ett företag som gick i konkurs 2017.  

– Jag trodde att nu är det färdigt, men det var det inte, säger Johannes Eder.  

Johannes fullmakt hade innan Svensk Kraftrevisions konkurs hamnat hos KR Energiförvaltning år 2013. Meningarna om alla turer i fullmaktshärvan går sedan isär. Men när Johannes hösten 2018 fick ett brev med information om att hans bageri Brot nu skulle få el från Nordisk Krafthandel reagerade han kraftfullt. 

– Jag bestred alla fakturor. Jag har skrivit att jag inte har tecknat något avtal med vare sig KR Energiförvaltning eller Nordisk Krafthandel. Jag har inte blivit tillfrågad om att vårt elavtal blivit flyttat, och det har blivit flyttat till något som är mycket sämre för oss. Ett mycket dyrare elavtal, säger Johannes Eder. 

På varningslista 

Johannes är en av alla anmälare som gjort att Nordisk Krafthandel blivit satta på Svensk Handels varningslista.  

Nordisk Krafthandel som använt gamla fullmakter från sin elmäklare KR Energiförvaltning, har meddelat Plus i mejl att bolaget brustit i sin hantering av fullmakter och ”jobbar stenhårt med att återupprätta förtroendet för bolaget igen. (...) Om vi ser att en fullmakt är ogiltig så stryks den kunden hos oss”.  

Peter Karlsson på Nordisk Krafthandel skriver i ett mejl till Plus att eftersom Johannes företag ”inte har gått med på någon uppgörelse så anser vi att vi har rätt att få betalt för den el som förbrukats. Om fullmakten är ogiltig eller redan uppsagd tar vi just nu inte ställning till det. Det är en fråga som elmäklaren bör och ska svara på”. 

”Förda bakom ljuset” 

KR Energiförvaltnings operativa chef Robert Majkut håller inte med om att något gått fel i fullmaktshanteringen. Han menar att hur de gamla avtalsvillkoren ska tolkas är en bedömningsfråga, till Svensk Kraftrevision och KR Energiförvaltnings fördel.

– Kraftrevision beställde en tjänst hos Kr Energiförvaltnings kunds räkning. Så Johannes har lämnat en generalfullmakt, en firmateckningsrätt. Brot har skrivit på någonting som ger Kraftrevision rätt att företräda i energifrågor. Jag tycker att ni är förda bakom ljuset av Brot tyvärr, säger Robert Majkut.  

Konsumenternas Energimarknadsbyrå som ger oberoende rådgivning till konsumenter och småföretagare har tittat på Johannes avtal. Vd Anna Carlén skriver:

”Byråns jurister har tittat på dokumenten som menar att överlåtelsen (eller den nya fullmakten med KR Energiförvaltning som tecknats av Svensk Kraftrevision 2013) inte har gjorts i överensstämmelse med fullmakten och avtalsvillkor. Det finns dock vissa frågetecken och en domstol skulle därför behöva pröva ärendet. KR Energiförvaltning/Nordisk Krafthandel måste få ärendet prövat av skiljeinstitut eller domstol innan kostnaderna drivs in.” 

Lagt ner ärenden   

Från december 2018 till mars 2019 har Johannes Eder fått räkningar på över 25 000 kronor och ett förlikningsförslag på 15 000 kronor från Nordisk Krafthandel. Men eftersom Johannes aldrig har velat byta bort det elavtal han hade med sin tidigare elleverantör, har han konsekvent bestridit allting. 

 – Det är en malande känsla även på fritiden. Kommer jag få en prickning inför framtiden? Jag betalar mina råvaror och mina energikostnader, men jag tänker inte samarbeta med blufföretag, säger Johannes Eder. 

Johannes har även fått ett mejl från Nordisk Krafthandel där en kundtjänstmedarbetare skriver: ”Du har fått flera förslag på uppgörelse som du nekat till. Ni har gjort en otillbörlig vinst och borde med ert agerande själva finnas på Svensk Handels Varningslista, då de ni gör är ett bedrägeriförsök.” 

– Det var otippat. Nu skrattar jag bara, för det är så märkligt. Jag rekommenderar dem att polisanmäla mig. Ni kommer inte få ett öre, säger Johannes Eder.

Nordisk Krafthandel har ansökt om betalningsföreläggande från Johannes företag fem gånger. Eftersom Johannes konsekvent har bestridit har tre av ärendena lagts ner. Ett ärende har avvisats eftersom Nordisk Krafthandel inte har kommit in med kompletteringar. I ett ärende väntar Kronofogden fortfarande på ytterligare information.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plus granskar elbolag

Mer i ämnet