Näringsfysiologen Ingrid Larsson är kritisk till både reklamfilmen i sig och relevansen av den studie som Allévo hänvisar till på sin hemsida. Foto: TT/SVT

”Bantningsstudien är inget att hänga i julgranen”

Uppdaterad
Publicerad

Studien som Allévo hänvisar till på sin hemsida – om ”kliniskt bevisad effekt” av företagets pulverdiet – sågas av näringsfysiologen Ingrid Larsson.

– Studien säger noll och intet om långtidseffekterna av viktnedgång. Den är inget att hänga i julgranen, säger hon.

LÄS MER: Bantningsreklamen lovar mer än den kan hålla

Den kliniska studie som Plus hittar på Allévos hemsida är från 2007. Där har Karolinska institutet gjort en jämförande studie mellan två lågkaloridieter, Allévo och Nutrilett.

Slutsatsen i studien är att de två bantningsprodukterna är likvärdiga när det gäller viktminskning under en åttaveckorsperiod.

Enligt studien gav bantningsprodukterna i genomsnitt 13 kilos viktnedgång, och samtidigt även stora minskningar i BMI (Body Mass Index), midjemått och kroppsfett.

Ingrid Larsson, näringsfysiolog på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, konstaterar att det är en studie av 36 medelålders män med klass 2-fetma, som har fått pulverdiet under åtta veckor. Personer med klass 2-fetma har ett BMI på 35–39,9. En person utan övervikt har ett BMI på 18,5–24,9.

Enligt Ingrid Larsson är det frågan om en enkel effektivitetsstudie som svarar på frågorna: Har den här produkten någon effekt överhuvudtaget? Är produkten säker? Svaret på de båda frågorna är ja.

– Men när det gäller hur produkten verkar på längre sikt ger den inga svar alls. Den absolut största utmaningen för den som går ner i vikt är att behålla den lägre vikten över tid. Det går inte att utvärdera med hjälp av den här studien, säger hon.

”Inget man gör ensam hemma vid köksbordet”

Det är konstaterat att viktminskning minskar blodtryck, blodsocker och insulinnivåer, men det krävs en viktminskning på minst 5-10 procent för att få en mätbar riskreduktion, enligt Ingrid Larsson.

Om en person är överviktig, det vill säga har ett BMI på 25–29,9, så ska man börja med att ändra matvanorna och strunta helt i pulverdiet, enligt näringsfysiologen. Med BMI på 30–34,9 så kan man testa pulverdiet i kombination med vanlig mat.

Endast den som lider av svår fetma, med BMI på 35 eller mer, kan med fördel använda uteslutande pulverdiet under en initial period.

– För att få till en mätbar effekt av sträng pulverdiet behöver man göra detta i 12–20 veckor. Men detta är inget man gör ensam hemma vid köksbordet, utan då måste man vara under läkarkontroll, säger Ingrid Larsson.

LÄS MER: Allévo drar tillbaka den kritiserade reklamfilmen

BMI

Body Mass Index, eller kroppsmasseindex, anger relationen mellan vikt och längd. Måttet anger nutritionsstatusen för en vuxen människa och har kommit att bli internationell standard för viktbedömning.

Källa: WHO

Tipsa Plus!

Den här artikeln bygger på ett tittartips. Vad vill du att Plus ska granska? Tipsa oss här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.