Davood Jalayers Audi såldes, men pengarna fick han aldrig se. Foto: Privat

Bilfirman utreds för fler bedrägerier

Uppdaterad
Publicerad

En förundersökning om grovt bedrägeri har inletts mot bilfirman som sålde Davood Jalayers bil.

Bilfirman, med säte i Stockholm, avtalade med Davood Jalayer att de skulle sälja hans bil för 180.000 kronor. Men bilfirman har inte betalat ut en krona trots att det har gått fyra månader sedan försäljningen. Davood menar att bilfirman har stulit hans bil, och har polisanmält företaget.

Förundersökningen gäller flera fall av grovt bedrägeri. Enligt kammaråklagare Erik Nilsson på Söderorts åklagarkammare är utredningen inne i en inledningsfas, och han kan inte gå in på exakt hur många fall av misstänkt grovt bedrägeri som det rör sig om.

– Det här är ett tillvägagångssätt som har blivit allt vanligare den senaste tiden, säger han till SVT:s konsumentredaktion Plus.

Så går det till

Bilsäljarna lägger ut en bil för försäljning på olika säljsajter, och kontaktas av en person som företräder ett bilföretag. Personen erbjuder sig att förmedla försäljning av bilen, och bilen överlämnas till personen, inklusive registreringsbevis.

– Brottet består i att man falseligen uppger att man har för avsikt att sälja bilen. Men det finns ingen avsikt att ersätta säljaren, utan man vill bara komma åt bilen för egen vinning, säger Erik Nilsson.

Enligt kammaråklagaren har flera fall av den här typen av bedrägerier varit uppe i rätten under det senaste året, och det finns också personer som har blivit dömda för brottet.

Plusredaktionen har försökt komma i kontakt med bilfirman under flera dagar för att fråga om försäljningen av Davood Jalayers bil. Företaget har inte svarat på telefonsamtal, mejl och sms.

Tipsa Plus!

Den här artikeln bygger på ett tittartips. Vad vill du att SVT:s konsumentredaktion Plus ska granska? Tipsa oss här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.