Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Spela videon för att höra när SVT:s reporter bland annat möts av orden: ”Jag bajsar på dig och alla journalister i Sverige”. Foto: SVT

Bilhandlaren: ”Du är inte journalist, du är kuklist”

Uppdaterad
Publicerad

Plusredaktionen har granskat bilhandlarna som i olika varianter använder sig av namnet Carlos Cars. De båda bilhandlarna har vid upprepade tillfällen struntat i att kompensera sina kunder, trots att Allmänna reklamationsnämnden beslutat att de bör göra det.

SVT:s konsumentredaktion Plus rapporterar om Felicia Strid, som köpte en begagnad bil för 51 000 kronor. En bil som gick sönder strax efter köpet och dessutom fick körförbud, trots att annonsen beskrev den som ”nyservad” och ”välskött”.

Felicia köpte bilen av ett företag som marknadsför sig som Skånes bilteam i Lödde AB, men som heter Carlos Cars AB. Och trots att Felicia menar att hon trodde att hon köpte en fullt fungerande bil så uppger företaget något helt annat.

– Hon provkörde bilen och hörde något missljud. Vi förklarade att för de pengarna får hon bilen som reparationsobjekt. Bilen behövde lagas, säger en företrädare för Carlos Cars AB.

Kommer inte att kompensera

När en konsument och en bilhandlare är oense kan konsumenten anmäla bilköpet till Allmänna reklamationsnämnden. Det gjorde Felicia.

Eftersom myndigheten inte fick något svar från företaget och eftersom ARN bedömer Felicias version som trovärdig så beslutar de att företaget ska ge Felicia sina pengar tillbaka.

Plus reporter: Tycker du att företag bör följa ARN:s rekommendationer?

– Om de fattar rätt beslut, säger företrädaren, som också uppger att de inte kommer att kompensera Felicia.

Flera varianter av Carlos Cars

Det här är inte första gången som Carlos Cars AB inte har valt att följa ARN. Under namnet Carlos Cars AB finns ytterligare ett fall där de inte valt att göra det.

Carlos Cars AB säljer bilar i Löddeköpinge i Skåne. Samtidigt finns det en bilhandlare som kallar sig för Carlos Cars & Company i Staffanstorp, några mil bort.

När Plusredaktionen undersöker samtliga bilar som Carlos Cars & Company annonserar på sin blocketsida så visar det sig att 21 av 32 bilar ägs av firmatecknaren för Carlos Cars AB, av företaget Carlos Cars AB, eller av företrädaren som Plus fått prata med.

Flera ARN-fall

Det visar sig att även Carlos Cars & Company har flera ärenden där de inte valt att följa ARN:s beslut. För Carlos Cars & Company handlar det om tre fall. Ingen av de båda varianterna av Carlos Cars har i något fall valt att följa ARN:s rekommendationer.

Plus har sökt företrädare för båda bilhandlarna igen vid flera tillfällen. Carlos Cars AB har slutat svara på redaktionens frågor, men Carlos Cars & Company gav ett kortfattat svar.

– Jag bryr mig inte om vad du vill. Jag bajsar på dig och alla journalister i Sverige, säger en företrädare för Carlos Cars & Company.

Hör hela samtalet i klippet ovan.

SVT:s konsumentredaktion kan komma att fortsätta att granska försäljningen av begagnade bilar. Har du råkat ut för något liknande? Kontakta Plus bilreporter – och hjälp honom att föra granskningen vidare!

Allmänna reklamationsnämnden (ARN)

Visa

ARN är en myndighet som gör kostnadsfria juridiska bedömningar av tvister mellan konsumenter och företag. Deras beslut är rekommendationer, och om ett företag väljer att inte följa en sådan rekommendation har konsumenten bara en möjlighet kvar om hen vill driva ärendet vidare: att vända sig till domstol. 

Alla bilhandlare som är medlemmar i Motorbranschens riksförbund förbinder sig att följa ARN:s beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Plus granskar bilköp

Mer i ämnet