Elsa Widerberg i Nacka är en av många svenska konsumenter som känner sig lurade av biljettsajten Viagogo. Foto: SVT

Nätsajt säljer dyra och falska biljetter

Uppdaterad
Publicerad

Dyra och även falska andrahandsbiljetter säljs via sajten Viagogo.se. Men trots Viagogos löften om garanti står konsumenterna ofta oskyddade – och många känner sig lurade av företaget.

Emanuel Reinholdsson från Arvika köpte i våras biljetter till en konsert i Oslo med filmkompositören Hans Zimmer. Emanuel och hans familj körde 16 mil till Norge men när de kom fram till biljettluckan på arenan blev det tvärstopp.

– När vi skulle blippa biljetten i kassan kom det upp ”icke giltig” och då fick man ju världens klump i magen och hjärtklappning, säger Emmanuel Reinholdsson till SVT:s konsumentredaktion Plus.

Biljetterna hade Emanuel köpt via Viagogo och de visade sig vara falska.

Betalade dubbelt pris

Elsa Widerberg i Nacka är besviken på sajten efter att i somras ha googlat på biljetter till Harry Styles Sverigekonsert nästa år. Viagogo kom upp bland de översta sökträffarna och Elsa klickade vidare in i tron att det var den officiella biljettsajten.

Viagogo gav på sajten sken av att biljetterna snart var slut och Elsa, som ville försäkra sig om att få en biljett, klickade hem en biljett för drygt 1500 kronor.

Av en slump snubblade hon några veckor senare in på den verkliga officiella biljettsajten. Där kostar biljetten 750 kronor, bara hälften av vad hon själv betalat.

– Jag blev lite ledsen och tänkte varför kollade jag inte ordentligt, säger Elsa Widerberg till konsumentredaktionen Plus.

Säljer andrahandsbiljetter

Hittills i år har Konsumentverket fått in 39 anmälningar på Viagogo, som har sitt säte i Schweiz.

Företaget uppger att det samarbetar med stora multinationella arrangörer, men säljer främst biljetter i andrahand. På hemsidan är det inte tydligt vem du som konsument köper biljetten av.

För att få sälja biljetter via sajten måste man registrera sig som medlem, men Viagogo tar inte äganderätten till biljetten, utan fungerar som i princip vilken köp- och säljsajt som helst.

På sin sida ger dock Viagogo sken av att ha en garanti som ska skydda köpare mot tvivelaktiga andrahandsförsäljare. I villkoren står bland annat att ”när köparen och säljaren påbörjat en transaktion täcks alla transaktioner av viagogos garanti.” 

Men avtalstexten är tvetydigt formulerad och när Emanuel Reinholdsson kontaktade Viagogo i efterhand för sina falska andrahandsbiljetter fick han ingen hjälp.

LÄS MER: Konsumentverket kan inte granska Viagogo.se

– De svarade på engelska att vi är ledsna att det här uppkommit och att någon från Viagogo kommer att kontakta dig. Men den kontakten har jag väntat på i sex månader, säger Emanuel Reinholdsson.

SVT:s konsumentredaktion Plus har sökt Viagogo för en kommentar men inte fått något svar.

Här kan du följa Plus löpande publiceringar om andrahandsbiljetter – och tipsa vår reporter

Den här artikeln bygger på ett tittartips. Vad vill du att SVT:s konsumentredaktion Plus ska granska? Tipsa oss här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plus granskar andrahandsbiljetter

Mer i ämnet