Ingrid Uggla, bostadsjurist, menar att bostadsutvecklare inte respekterar de grundidéer som ligger bakom bostadsrättslagen. Foto: SVT

Bostadsjuristen: ”Förseningarna gör att köparna borde få häva köpen”

Uppdaterad
Publicerad

Flera bostadsköpare har fått stora problem efter att ha skrivit på förstahandskontrakt på bostadsrätter som byggs av Peab. Bostadsjuristen Ingrid Uggla är mycket kritisk mot hur bostadsbolaget behandlar sina köpare.

SVT:s konsumentredaktion Plus har varit i kontakt med flera olika personer som berättar hur de känt sig fast i förhandskontrakt på nybyggda lägenheter i Solna som blivit försenade flera månader. 

Bostadsrättsjuristen Ingrid Uggla hävdar att förseningarna medför rätt att häva avtalet.

Plus granskar bostadsaffärer

– Ja, det är klart. “Skälig tid” i lagtexten kan inte vara flera månader. Bostadsutvecklarna kan inte ensidigt ha upplåtelsen som en slags regulator.

– Den som kanske sålt sin bostad måste ju ha nånstans att bo, säger Ingrid Uggla.

Lagen ger utrymme att bryta avtal

Plusredaktionen har också tagit del av skriftlig korrespondens där Peab och Vip-logen (en av de bostadsrättsföreningar som företaget startat i Solna) nekat köpare att säga upp förhandsavtalen. Dessutom hotas köparna med skadestånd. Detta trots att det enligt bostadsrättslagen kan finnas skäl att häva avtal på grund av förseningar.  

Ingrid Uggla är mycket upprörd över hur Peab och andra bostadsutvecklare behandlar sina kunder. 

– Det är ingen som tänker på den stackars konsumenten här, säger hon. 

Tiotal tvister – en bostadsrättsförening

Just nu pågår minst ett tiotal tvister med bostadsrättsföreningen Vip-logen där konsumenter inte kan eller vill fullfölja avtalen till följd av att projektet blivit försenat. Åtta av dem företräds av Ingrid Uggla. Hon var också med och tog fram den nya bostadsrättslagen som reglerar förhandsavtalen.  

– När priserna gick ner senast 2008/2009 var det inga byggbolag som stämde sina kunder. Då skötte de det snyggt istället och gick ner i pris, säger Ingrid Uggla till Plusredaktionen. 

– Nu är mitt råd till konsumenter att de inte ska skriva på varken förhandsavtal eller upplåtelseavtal alls. Och tyvärr tycker jag förhandsavtalen borde förbjudas. 

Enligt Peab, som startat bostadsrättsföreningen och tillsatt dess styrelse, är avtalen bindande, men företaget beklagar att kunderna upplevt obehag.

Uppdatering: Peab:s uppfattning att förhandsavtalen, trots förseningen, är juridiskt bindande får stöd i två tingsrättsdomar, varav en kom så sent 26 oktober.

De ärendena skiljer sig dock från både Emins och Joyss fall. Och enligt flera jurister SVT pratat med går det inte heller att dra generella slutsatser av enskilda domar i tingsrätten.

Se mer om försenade bostadsbyggen och hör missnöjda köpare i Plus tisdagen den 1 oktober.

Förhandsavtal

Förhandsavtal gällande nyproducerade bostadsrätter regleras av bostadsrättslagen. Avtalen är bindande men konsumenten kan häva avtalet om upplåtelsen blir skäligen försenad på grund av föreningens försummelse. 

Det finns ärenden som avgjorts i tingsrätten. Men rättsläget är oklart eftersom domarna är olika och ledande bostadsjurister i Sverige är oense om hur lagen ska tolkas och när en konsument har rätt att häva ett förhandsavtal. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plus granskar bostadsaffärer

Mer i ämnet