Till Mayer fick en p-bot för någon annans felparkering. Att parkeringsvakten råkade skriva fel slutsiffra i registreringsnumret fick sedan långtgående konsekvenser. Foto: SVT

Han bötfälldes för någon annans felparkering

Uppdaterad
Publicerad

Parkeringsvakternas egen bild bevisade att boten var felaktig. Ändå vägrade de avskriva boten.

– Jag blir upprörd över att det ska fungera så i vårt samhälle, att man blir anklagad för något man inte gjort och ändå måste försvara sig, säger Till Mayer.

I november 2016 fick Till Mayer från Salem utanför Stockholm en påminnelse för en felparkering i Örebro. Eftersom varken han eller hans fru hade varit där på flera år så kontaktade han genast Polismyndigheten i Örebro.

Plus granskar p-böter

LÄS MER: Hon får böter i Malmö – för bil på Gotland

”Solklart att parkeringsvakterna gjort fel”

– De konstaterade att det här verkade ju helt fel och att boten lätt borde kunna avskrivas. De sa att jag skulle kontakta parkeringsvakterna i Örebro kommun, säger Till Mayer.

Till Mayer bad parkeringsvakterna skicka ett foto på den bötfällda bilen, och det visade sig mycket riktigt att det inte var hans bil. Bilden visade en silverfärgad Peugeot, men själv äger han en röd Seat. Bilarnas registreringsnummer var dock identiska så när som på sista siffran – parkeringsvakten verkade alltså ha antecknat fel.

Eftersom bilden tydligt bevisade Tills oskuld bad han parkeringsvakterna avskriva boten. Men det gick inte. ”Det är beklagligt att det blivit såhär. Rutinen är som så att du får göra en bestridan på din anmärkning” löd svaret och Till hänvisades tillbaka till polismyndigheten.

– Jag tycker det är galet att polisen ska behöva jobba med det här när det är solklart att parkeringsvakterna gjort fel, säger Till.

LÄS MER: Kommunen: ”Polisen ska handlägga rättelser”

Fortfarande inga pengar tillbaka

Men eftersom sista betalningsdatum kröp närmare och Till var rädd för att hamna hos Kronofogden, så betalade han boten på 600 kronor och skickade in sitt bestridande till polisen.

Fyra månader senare, den 20 mars, fick han äntligen ett beslut från polisen, som gav honom rätt. Men han väntar fortfarande på sina pengar.

– Mest irriterad är jag över att parkeringsvakterna inte kunde lägga ner mitt ärende direkt, när de såg att de skickat anmärkningen till fel bilägare. Jag äger inte bilen på bilden, säger Till Mayer.

LÄS MER: Experten: ”Kommunen kan och ska rätta sitt fel”

SVT Play: Se hela inslaget i Plus

Tipsa Plus!

Den här artikeln bygger på ett tittartips. Vad vill du att Plus ska granska? Tipsa oss här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plus granskar p-böter

Mer i ämnet